Vučić: Povratak dijalogu leži u implementaciji Briselskog sporazuma

Vučić: Povratak dijalogu leži u implementaciji Briselskog sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao otvoren i korektan razgovor sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, u Predsedništvu Srbije.

Vučić je na svojim društvenim mrežama naveo da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji, naglašavajući gotovo nemoguće uslove za život srpskog stanovništva usled konstantnih pritisaka i samovolje vlasti u Prištini. Predsednik je istakao da EU, kao glavni posrednik u tom procesu, u Srbiji ima i imaće ozbiljnog i odgovornog partnera.

„Za naš narod na KiM ostajemo beskompromisan oslonac i zaštita njihovih ognjišta i budućnosti,“ poručio je Vučić.

Miroslav Lajčak je na društvenoj mreži Iks naglasio da je imao otvoren razgovor sa Vučićem u Beogradu i da su se dogovorili oko koraka za predstojeći period.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, istakao je u razgovoru sa Lajčakom da formiranje Zajednice srpskih opština ostaje jedini put ka postizanju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Petković je naglasio političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, ukazujući na eskalatorne poteze na štetu srpskog naroda koje povlači premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti.

Petković je preneo Lajčaku čvrstu opredeljenost Beograda nastavku dijaloga, ističući da je samo kroz dijalog moguće tražiti kompromisna i održiva rešenja na prostoru KiM, nasuprot jednostranim i nasilnim potezima Prištine.