Vučić se sastaje sa Miroslavom Lajčakom u cilju pripreme dijaloga Beograda i Prištine

Vučić se sastaje sa Miroslavom Lajčakom u cilju pripreme dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas u 10 časova sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Ovaj susret dolazi u okviru priprema za naredni sastanak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Lajčak je prethodno boravio u Prištini, najavljujući posetu Beogradu kako bi se pripremile dalje faze dijaloga. Premijer Srbije Miloš Vučević najavio je da se uskoro očekuje i sastanak u Briselu, gde bi trebalo da se čuju konkretniji potezi Prištine.

Vučić je ranije, tokom susreta sa Lajčakom u Pragu, zatražio jasnu reakciju EU i njenih članica u vezi sa nasiljem koje sprovode prištinske vlasti na Kosovu i Metohiji, insistirajući na zaštiti srpske zajednice.

Podsetimo, poslednji sastanak na visokom nivou između pregovarača održan je 26. juna u Briselu, ali tada nije došlo do trilateralnog susreta između Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, jer je Priština postavila dodatne uslove za dijalog.