Vučević: NATO članice direktno uključene u formiranje kosovske vojske, opasnost po Srbiju

Vučević: NATO članice direktno uključene u formiranje kosovske vojske, opasnost po Srbiju

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da, iako NATO ne radi direktno na stvaranju tzv. kosovske vojske, pojedine članice Alijanse su direktno involvirane u taj proces. Upozorava da sva vojna pomoć koju Priština dobija predstavlja ozbiljnu opasnost za Srbiju.

Vučević ističe da najavljena isporuka američkih raketa „džavelin“ nije jedini oblik vojne pomoći koju Priština dobija. On navodi da su Turci, Nemci, Hrvati i Britanci pružili raniju podršku, uključujući obuku i strategijske dogovore. Takođe, ističe da Hrvatska, deo NATO alijanse, ozbiljno ulaže u vojsku, nabavlja oklopna vozila i avione.

Ministar naglašava da Srbiji treba mir, ne rat, i da vojska želi izbegavati sukobe, ali istovremeno ističe važnost jačanja odbrambenih kapaciteta. Govoreći o vojnim ulaganjima, ističe da je Srbija 2023. potrošila 1,51 milijardu dolara na odbranu, što čini 2% BDP-a.

Osvrćući se na raspravu u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji, Vučević primećuje da se tema koristi za napad na Srbiju zbog stava o Kosovu i izostanka sankcija Rusiji. Najavljuje sastanak s predsednikom Vučićem na kojem će biti predstavljen godišnji izveštaj o stanju u Vojsci.

Ministar Vučević veruje da će pitanje vojnog roka biti rešeno do kraja godine, ističući čvrst stav Ministarstva odbrane po tom pitanju. Navodi da se čeka formalan odgovor vojnog kabineta i predsednika Vučića, te da će se pitanje rešavati uz uključenost nove Vlade i Skupštine.