Premijer Vučević: Štrajk u školama neće uticati na povećanje plata; Vlada predložila najveće povećanje za prosvetu

Premijer Vučević: Štrajk u školama neće uticati na povećanje plata; Vlada predložila najveće povećanje za prosvetu

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je jutros u Srbiji došlo do potpune obustave rada u 37% škola zbog štrajka prosvetnih radnika. On je naglasio da Vlada planira najveće povećanje plata u 2025. godini za prosvetne radnike, ističući da ne postoje „skrivene pare“ koje bi mogle biti preusmerene zbog štrajka.

Vučević je objasnio da će predloženo povećanje plata u prosveti biti 50% veće nego za druge javne sektor, i dodao da očekivanja sindikata o izjednačavanju početne plate sa prosečnom zaradom na republičkom nivou mogu biti ispunjena. On je kritikovao sindikate što su zakazali štrajk između dve runde pregovora, ali je naglasio da Vlada ne planira da odustane od svojih obaveza prema prosvetnim radnicima.

Premijer je takođe najavio izmene krivičnog zakona koje će posebno zaštititi prosvetne i zdravstvene radnike od napada, što je jedan od zahteva sindikata. Izmene bi trebale biti usvojene do kraja godine.

Prema podacima Ministarstva prosvete, od 1.294 osnovne škole, nastavu je obustavilo do 30% nastavnika u 133 škole, dok je u 339 škola nastava skraćena. U 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70% nastavnika, a u 444 škole više od 70%.

U srednjim školama, od ukupno 478 škola, nastavu je obustavilo do 30% nastavnika u 69 škola, dok je u 40 škola nastavu držalo od 30 do 70% nastavnika. U 173 srednje škole nastavu je obustavilo više od 70% nastavnika, dok je u 125 škola nastava skraćena.