Vučević na Bledu: Srbija posvećena EU, ali ne prekida veze s Rusijom i Kinom

Vučević na Bledu: Srbija posvećena EU, ali ne prekida veze s Rusijom i Kinom

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbija ostaje čvrsto posvećena svom cilju pridruživanja Evropskoj uniji, ali istovremeno nema nameru da prekine bliske veze sa Rusijom i Kinom. Na „Panelu lidera“ tokom 19. Strateškog foruma na Bledu, Vučević je naglasio da Srbija ne radi ništa iza kulisa i da njena politika prema EU ostaje prioritet, dok istovremeno zadržava suverenitet u spoljnopolitičkim odnosima.

„Srbija ne krije ništa, mi smo suverena, nezavisna država sa glavnim ciljem da postanemo punopravna članica EU. To su naši nacionalni i državni interesi koje sprovodimo na način koji smatramo najboljim,“ istakao je Vučević, dodajući da Srbija ima drugačije mišljenje o sankcijama i da ne veruje da one doprinose okončanju rata u Ukrajini. On je podsetio na negativne posledice sankcija koje su Srbiji uvedene tokom 90-ih, naglašavajući da takva politika nije donela pozitivne rezultate.

Vučević je takođe istakao da je mirno rešenje konflikta u Ukrajini ključ za budućnost i da je projekat Evropske unije nepotpun bez zemalja Zapadnog Balkana. „Ostaje prazna rupa tako da bez te teritorije ne može da se govori o završenoj Evropi,“ rekao je on, naglašavajući značaj regiona za evropsku budućnost.

Premijer je ukazao na nefer situaciju u kojoj se nalaze zemlje Zapadnog Balkana u odnosu na neke bivše sovjetske republike, koje su brže napredovale u procesu pridruživanja EU, ali je istovremeno izrazio razumevanje za složenost geopolitičke situacije izazvane ratom u Ukrajini. „I mi smo deo Evrope,“ poručio je Vučević, naglašavajući da Srbija ostaje posvećena evropskim integracijama dok balansira svoje odnose s globalnim silama.