Vučević najavio prve regrute Vojske Srbije na jesen 2025. godine

Vučević najavio prve regrute Vojske Srbije na jesen 2025. godine

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da se na jesen 2025. godine mogu očekivati prve generacije regruta Vojske Srbije, kao deo plana za vraćanje obaveznog vojnog roka. Kako je najavio gostujući na TV Prva, Vojska Srbije planira da godišnje vojni rok služi 20.000 regruta kada se svi kapaciteti podignu na maksimalan nivo.

Vučević je istakao da će uslovi služenja vojnog roka biti modernizovani i prilagođeni savremenim potrebama, dodajući da neće biti povratka na stare modele iz 80-ih i 90-ih godina. Rok služenja vojske će trajati 75 dana, dok će za one koji se odluče za civilno služenje trajanje biti najmanje dvostruko duže.

Premijer je najavio da će Vlada do marta 2025. godine predložiti izmene zakona, kako bi se uredilo vraćanje obaveznog vojnog roka za regrute starosti od 18 do 30 godina, dok će žene imati pravo na dobrovoljno služenje.

Takođe, Vučević je komentarisao aktuelna politička pitanja, navodeći da očekuje zakazivanje skupštinske sednice na zahtev opozicije o temama litijuma i situacije na Kosovu i Metohiji, dodajući da su Vlada i predsednik spremni za razgovore i razmenu argumenata.