Premijer Srbije Miloš Vučević u Atini: „Evropa nije zaokružena bez Zapadnog Balkana“

Premijer Srbije Miloš Vučević u Atini: „Evropa nije zaokružena bez Zapadnog Balkana“

Premijer Srbije Miloš Vučević izrazio je u Atini svoju podršku članstvu Srbije u EU kao strateškom cilju, ističući važnost nastavka reformi koje će biti podržane konkretnim merama. Na marginama Međunarodne konferencije „Mir i održiv razvoj“, Vučević je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Na panelu posvećenom pristupnim perspektivama Zapadnog Balkana, Vučević je naglasio važnost dobijanja konkretnih signala iz Brisela kao ključnog koraka ka integraciji regiona u EU. Posebno je istakao podršku Srbije regionalnoj saradnji kroz inicijative poput Berlinskog procesa, Brdo-Brioni inicijative i Otvorenog Balkana.

Govoreći o novoj metodologiji pristupa EU, Vučević je naglasio da Srbija spremno pristupa usklađivanju svoje spoljne politike i bezbednosti sa evropskim standardima. Izrazio je zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, naglašavajući potrebu za strpljenjem i dijalogom kao ključnim elementima za postizanje pomirenja na terenu.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je takođe naglasio važnost trenutnog momenta za Zapadni Balkan u procesu evropskih integracija, pozivajući zemlje regiona da iskoriste povoljnu klimu za napredak ka EU. Konferencija u Atini se održava u znaku šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma, fokusirajući se na mir i održivi razvoj u regionu.