Vučević: Nagoveštaji o mogućem prihvatanju srpske robe na KiM, potrebna veća podrška Srbima

Vučević: Nagoveštaji o mogućem prihvatanju srpske robe na KiM, potrebna veća podrška Srbima

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da postoje naznake da bi Priština mogla da popusti i dozvoli ulazak srpske robe na teritoriju Kosova i Metohije, što bi predstavljalo značajan korak u poboljšanju ekonomske situacije za Srbe u toj pokrajini. Prema Vučevićevim rečima, ovaj napredak se promoviše kroz novi CEFTA sporazum, u kojem Nemačka igra važnu ulogu kao posrednik.

„Nemci sada aktivno promovišu tu ideju kroz novi CEFTA sporazum, što zahteva mnogo naše taktičnosti i mudrosti. Videćemo da li će to biti postignuto uoči 10. godišnjice Berlinskog procesa,“ rekao je Vučević. Ipak, premijer je upozorio da, iako ekonomski koraci mogu doprineti olakšanju situacije, osnovni problem Srba na Kosovu i Metohiji ostaju bezbednost i sigurnost, što je neophodan uslov za njihov normalan život.

„Čujete da deca nemaju redovne vakcine, da ne mogu da se leče, dobiju lekove ili da nedostaju osnovni medicinski aparati. Sve što je potrebno za život i rad Srba u pokrajini je pod velikim pritiskom,“ naglasio je Vučević.

Priprema posebnih zakona za Kosovo

Premijer je istakao da Srbija planira dodatne mere kako bi pružila podršku svojim sunarodnicima na Kosovu. Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada radi na pripremi novih zakonskih rešenja, uključujući proglašavanje Kosova područjem posebne socijalne zaštite. Takođe, predviđaju se izmene Zakona o krivičnom postupku u vezi sa nadležnostima pravosudnih institucija, kao i donošenje odluke Skupštine Srbije kojom će se svi akti koji su suprotni sporazumima iz 2008. i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova proglasiti nevažećim.

„Naš cilj je da pojačamo političku, ekonomsku i diplomatsku podršku Srbima na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno branimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje,“ rekao je Vučević, ističući da se tim pitanjem bavi svakodnevno.

Opozicija bez jedinstvenog stava

Vučević je izrazio sumnju da će opozicija podržati predložene mere u Skupštini. „Jedni nam poručuju da treba da prihvatimo realnost i priznamo nezavisnost Kosova, dok drugi zagovaraju radikalne mere poput vojne intervencije. Obe te politike su, po mom mišljenju, destruktivne,“ upozorio je on.

Premijer je kritikovao opoziciju zbog nedostatka jasne i konstruktivne politike u vezi sa pitanjem Kosova, ocenjujući da takvi stavovi ne doprinose rešavanju problema. „Razumem kritički stav, ali želim da čujem šta je njihova konkretna alternativa. Neki smatraju da bi se, ako bi se promenila vlast u Srbiji, moglo postići rešenje kroz dijalog sa Albancima. No, Albanci nemaju interes za dogovor, osim ako ne priznamo Kosovo kao nezavisnu državu,“ zaključio je Vučević.

Diplomatska borba se nastavlja

Premijer je istakao da Srbija ostaje posvećena diplomatskoj borbi i nastoji da kroz međunarodne forume i pregovore zaštiti prava Srba u južnoj pokrajini. U tom kontekstu, važno je da se sve mere sprovode pažljivo i mudro, kako bi se izbegle eskalacije i obezbedili optimalni uslovi za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Srbija mora da deluje kao jedinstvena država, vodeći računa o interesima svih svojih građana i osiguravajući im sigurnost i dostojanstven život,“ zaključio je Vučević, poručujući da će Vlada nastaviti sa naporima da nađe dugoročna rešenja za probleme sa kojima se suočava srpska zajednica na Kosovu.