Cene privatnih vrtića u Beogradu rastu, roditelji suočeni sa izazovima

Cene privatnih vrtića u Beogradu rastu, roditelji suočeni sa izazovima

Roditelji u Beogradu suočavaju se s izazovima u vezi sa upisom svoje dece u privatne vrtiće zbog ograničenih kapaciteta u državnim vrtićima. Iako Grad Beograd subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, mnogi roditelji primećuju da su cene privatnih vrtića znatno porasle, a subvencije nisu dovoljne za pokrivanje tih troškova.

U najvećem broju privatnih vrtića u Beogradu, mesečni troškovi boravka dece iznose oko 35.000 dinara, dok se cene u nekim privatnim vrtićima penju i do 50.000 dinara mesečno. Roditelji se suočavaju s izazovom kako da finansijski podrže obrazovanje svoje dece, a za većinu, upis u privatni vrtić nije luksuz već nužnost.

Grad Beograd je povećao subvenciju za boravak dece u vrtićima od 1. septembra, uključujući i privatne vrtiće, za iznos od 28.140 dinara. Međutim, neki privatni vrtići su odmah povećali svoje cene u skladu sa povećanjem subvencije, dok drugi tvrde da su prinuđeni da ostanu na starim cenama kako bi održali ekonomsku održivost poslovanja.

Roditelji se takođe žale na činjenicu da, ukoliko njihova deca izostanu iz privatnog vrtića iz bilo kog razloga, plaćaju penale od oko 600 dinara po danu, jer se refundira samo 50% troškova. Iako je bilo planirano da se ova odluka promeni i da se uz lekarski izveštaj ili rešenje o godišnjem odmoru troškovi ne naplaćuju roditeljima, ova odluka još uvek nije izmenjena.

Na cene privatnih vrtića Grad Beograd nema direktan uticaj, ali se očekuje da će roditelji i dalje tražiti načine za pristupačno obrazovanje svoje dece u okvirima svojih finansijskih mogućnosti. U svakom slučaju, izazovi s upisom u vrtiće u Beogradu ostaju aktuelni za mnoge roditelje.