Vozač Tesle izazvao sudar, kaže da je softver za samostalno upravljanje pokvaren

Vozač Tesle izazvao sudar, kaže da je softver za samostalno upravljanje pokvaren

VAŠINGTON – Vozač Tesle Model S iz 2021. godine koji je učestvovao u sudaru osam vozila prošlog meseca na mostu u zalivu u San Francisku rekao je policiji da je bio u režimu samostalne vožnje (FSD) koji je neispravan, prema policijskom izveštaju objavljenom u sredu, prenosi Rojters.

Nesreća na Dan zahvalnosti na Interstate-80 u blizini ostrva Treasure dovela je do toga da su dva maloletnika prevezena u lokalnu bolnicu na lečenje lakših povreda i dovela do dugih kašnjenja na mostu.

Izvršni direktor Elon Musk je reklamirao Teslin softver „Full Self-Driving“ kao potencijalnu kravu za gotovinu za najvećeg svetskog proizvođača električnih automobila. Ali Teslini napredni sistemi za pomoć vozaču – i Muskove tvrdnje o njima – suočavaju se sa sve većim pravnim, regulatornim i javnim nadzorom.

Tesla prodaje FSD softver od 15.000 dolara kao dodatak koji omogućava njegovim vozilima da menjaju trake i parkiraju autonomno. To dopunjuje njegovu standardnu funkciju „Autopilot“, koja omogućava automobilima da upravljaju, ubrzavaju i koče unutar svojih traka bez intervencije vozača.

Vozač Tesle rekao je policiji da je FSD pokvario, ali policija nije mogla da utvrdi da li je softver u funkciji ili je njegova izjava tačna, navodi se u izveštaju koji je objavljen na zahtev Rojtersa.

U policijskom izveštaju se navodi da je vozilo nebezbedno promenilo traku i usporavalo do zaustavljanja, što je dovelo do udarca drugog vozila u Teslu i lančane reakcije dodatnih sudara.

U policijskom izveštaju se navodi da je vozač trebalo da ručno preuzme kontrolu nad vozilom ako je FSD pokvario.

Tesla nije odgovorio na zahtev za komentar.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA), koja istražuje napredne sisteme za pomoć vozaču ovog proizvođača, nije komentarisala.

Tesla kaže da „Potpuna samovožnja“ daje pristup naprednijim funkcijama pomoći vozaču, ali naglašava da „sva Teslina vozila zahtevaju aktivan nadzor vozača i nisu autonomna“.

Predsednica Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju Dženifer Homendi dovela je u pitanje Teslin marketing te funkcije kao „potpunu samovožnju“, kada nije sposoban za to i rekla da Tesla mora učiniti više kako bi osigurao da ljudi ne zloupotrebljavaju funkciju.