Mladići rođeni 2006. godine prvi će služiti vojni rok u septembru 2025, devojke dobrovoljno

Mladići rođeni 2006. godine prvi će služiti vojni rok u septembru 2025, devojke dobrovoljno

U septembru naredne godine, mladići rođeni 2006. godine prvi će biti pozvani na obavezno služenje vojnog roka, dok će devojke moći da se prijave dobrovoljno, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović. Služenje vojnog roka, koji će trajati 75 dana, biće prilagođeno novim generacijama, uključujući njihovo obrazovanje i navike.

General Mojsilović je naglasio da Srbija kasni sa vraćanjem vojne obaveze, koja je suspendovana 2011. godine, te da će oko 20.000 mladića godišnje prolaziti kroz vojnu obuku. Prvih 30 dana biće posvećeno individualnim veštinama, poput obuke za gađanje, dok će ostatak perioda obuhvatiti taktičku obuku i terensku praksu.

Služenje vojske biće obavezno za sve mladiće od 19 do 30 godina, uz mogućnost kraće obuke za starije od 25 godina, dok će zaposleni imati pravo na naknadu zarade i mirovanje radnog odnosa tokom vojnog roka. Mojsilović je najavio i predlog Vladi za moratorijum na otplatu kredita za vreme služenja vojnog roka.

Poslodavci su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog uticaja na radnu snagu, posebno u deficitarnim zanimanjima, ali su naglasili i pozitivne aspekte vraćanja vojne obaveze.

Za one koji odbijaju nošenje oružja, ustavni prigovor savesti omogućava služenje u drugim vojnim ulogama, uz duži vojni rok.