Vojska na Krimu odbija da učestvuje u ruskoj invaziji na Ukrajinu

Vojska na Krimu odbija da učestvuje u ruskoj invaziji na Ukrajinu

Ruska 810. zasebna brigada marinaca stacionirana na okupiranom Krimu odbija da učestvuje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavio je Centar za odbrambene strategije na Fejsbuku.

Prema izvorima CHP, osoblje marinaca na Krimu, koje je Rusija planirala da pošalje na sletanje u blizini Odese, „u demoralisanom je stanju“.

„Razumevanje rizika učešća u potpunim neprijateljstvima protiv motivisanih i profesionalnih Oružanih snaga Ukrajine izazvalo je snažno protivljenje lokalnog stanovništva u vezi sa učešćem njihovih predstavnika u beznadežnoj kampanji Kremlja. Stoga 810. odvojena brigada marinaca (Krim je stalna lokacija) kategorički odbija da učestvuje u neprijateljstvima protiv Ukrajine, a stanovništvo odbija da se mobiliše. Očekuje se da će se ova osećanja proširiti na sve trupe i građane Ruske Federacije koji se nalaze na Krimu“, saopštila je Centralna izborna komisija.

Ranije je savetnik šefa kabineta predsednika Aleksej Arestovič rekao da ruski padobranci ne mogu treći dan da slete na obalu Crnog mora zbog oluje.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu, uključujući i Belorusiju. Prema rečima glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, okupatori su posle šest dana rata izgubili taktičku inicijativu, usporili su i bili prinuđeni da se mobilišu za formiranje rezerve za nastavak ofanzive.