Hiljade mladih Haićana pritisnute nasiljem traže priliku u vojsci usred eskalacije nasilja bandi

Hiljade mladih Haićana pritisnute nasiljem traže priliku u vojsci usred eskalacije nasilja bandi

U haotičnom srcu Port-o-Prensa, sa uličnih tezgi i trošnih radnji, vijest o regrutaciji u vojsku brzo se širi među očajnim mladima koji traže izlaz iz siromaštva i beznađa. Morensli Klerdž, 21-godišnji prodavac pametnih telefona, bio je jedan od onih koji su se zaustavili pored malog radija kako bi saznali više o mogućnosti koja bi mu mogla promijeniti život. Sa snovima o redovnoj plati i prilici da doprinese sigurnosti svoje zemlje, Klerdž se pridružio hiljadama drugih u redovima pod žarkim suncem, čekajući priliku da postane vojnik.

„To je trenutak koji sam čekao“, rekao je Klerdž, koji je dosad preživljavao zahvaljujući prijateljima koji su ga hranili i pružali mu krov nad glavom. Ovakve prilike su rijetke u zemlji gdje široko rasprostranjeno nasilje bandi guši svakodnevni život i gdje je gotovo nemoguće naći posao.

Sličnu sudbinu dijeli i Samjuel Delmas, 20-godišnjak koji je, poput Klerdža, vidio regrutaciju kao jedinstvenu šansu da doprinese svojoj zemlji i ostvari stabilan prihod. Delmas, koji trenutno pohađa kurseve za popravku računara, kaže da je uvijek želio biti koristan svojoj zemlji. Njegova porodica bila je prisiljena pobjeći iz svog doma prije dvije godine zbog bandi, a Delmas sada sanja o tome da postane vojnik kako bi mogao zaštititi one koji su, poput njega, u bijegu.

Vlada Haitija još nije otkrila koliko vojnika planira zaposliti, ali dokumenti pokazuju da je najmanje 3.000 ljudi već prošlo prvi krug selekcije u augustu. Očekuje se da će broj vojnika, koji je početkom prošle godine iznosio 2.000, biti udvostručen, što bi predstavljalo značajno jačanje vojnih snaga u zemlji pogođenoj krizom.

Regrutacija dolazi u trenutku kada se Haitijci suočavaju s rastućim siromaštvom, visokom inflacijom i sveprisutnim nasiljem bandi. Gotovo 60% stanovništva živi s manje od 2 dolara dnevno, a vojska, koja je nekad bila ozloglašena zbog kršenja ljudskih prava i učestvovanja u državnim udarima, sada se predstavlja kao nada za obnavljanje reda i mira.

Novoimenovani premijer Geri Konil najavio je planove za modernizaciju vojske i ulaganje u tehnologije i infrastrukturu koje će poboljšati uvjete za vojnike i njihove porodice. Očekuje se da će vojska surađivati s haitijskom policijom i misijom Ujedinjenih nacija, koju predvodi Kenija, u borbi protiv bandi.

Za mnoge, poput Klerdža i Delmasa, vojska predstavlja rijetku priliku za stabilan život i priliku da doprinesu sigurnosti u zemlji koja je godinama pogođena nasiljem i nesigurnošću. Dok čekaju na testiranja i obuku, oni sanjaju o boljem Haitiju, zemlji u kojoj se svako može slobodno kretati i živjeti bez straha.