Vojni sindikat traži sastanak s Vučićem: „Trpimo pritiske i ministarstva i VBA“

Vojni sindikat traži sastanak s Vučićem: „Trpimo pritiske i ministarstva i VBA“

Članovi Vojnog sindikata Srbije predali su zahtev za hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak traže zbog, kako navode, brojnih problema profesionalnih pripadnika vojske.

Predsednik tog sindikata Novica Antić izjavio je, nakon što su predali zahtev za sastanak, da je jedan od razloga taj što je poslednjih dana kulminirao sukob sindikata sa nadležnim Ministarstvom odbrane.

„Videli ste u medijima da su kulminirali sukobi između nas kao zvaničnih zastupnika, mi smo jedini reprezentativni sindikat u vojsci, videli ste da u prepucavanjima nas i info službe Ministarstva odbrane već prelazimo jednu dozu razuma i zakonitosti, s obzirom na situaciji u našoj zemlji, s Kosovom i političku krizu, smatramo da je neprimereno da imamo takvu retoriku“, kazao je Antić novinarima.

S druge strane, dodaje, organi Vojno-bezbednosne agencije (VBA) počeli su da „intezivno rade na ometanju i sprečavanju delovanja Vojnog sindikata“.

„Da vrše našu diskriminaciju, o čemu smo obavestili i zaštitnika građana i poverenika“, kazao je i dodao: „Imajući u vidu nivo s kojeg se vrši pritisak na nas, smatramo da jedini koji ovaj problem može da reši je predsednik Republike, obzirom na njegov autoritet na te ljude koji vrše pritisak na nas“.

Antić je kazao i da ne žele da pređu „na neke radikalnije mere“.

„Upravo zbog situacije u zemlji. Smatramo neprimerenim za profesionalne pripadnike vojske da imaju sukob sa svojim resornim ministarstvom“, rekao je.

Na pitanje o kakvim vrstama pritisaka na sindikalce se radi, Antić je rekao:

„Vojni sindikat trpi pritiske od 2018. godine, nakon protesta koji smo organizovali u vezi sa pravom i položajem pripadnika vojske. Glavno što tražimo je kolektivni ugovor za zaposlene u Vojsci, i to je osnov našeg delovanja. Tražimo samo ono što nam garantuje Ustav i zakoni ove zemlje. Sve vreme imamo opstrukciju od menadžmenta Ministarstva odbrane koji je uvek isti, bez obzira na ministre koji su se menjali“, naglasio je Antić.

On podseća i da je zbog učešća u sindikalnim aktivnostima dobio otkaz u disciplinskom postupku.

„Sud me je prošle godine vratio na radno mesto, ali to nije sproveo načelnik Generalštaba. Posle mene je otkaz dobio i generalni sekretar sindikata jer je potpisan u jednom mediju kao davaoca intervjua. Svi ti pritisci dolaze od istih ljudi, a ovo poslednje je već prešlo u sferu kriminala i vreme je da o tome predsednik čuje“, rekao je Antić.

On je kazao i daje Vojni sindikat Srbije član nekoliko međunarodnih sindikalnih organizacija, i, kako kaže, te pritiske iz ministarstva vide kao vid pritiska na evropski sindikalizam.