Vojni sindikat Srbije uputio pritužbu Vladi zbog stambenog zbrinjavanja pripadnika Vojske

Vojni sindikat Srbije uputio pritužbu Vladi zbog stambenog zbrinjavanja pripadnika Vojske

Vojni sindikat Srbije uputio je pritužbu Vladi zbog zloupotreba u postupcima stambenog zbrinjavanja pripadnika Vojske. Kako navode na sajtu, pritužbu su uputili u cilju zaštite prava profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, koje predstavlja i čije interese zastupa.

Tekst pritužbe objavljujemo u celosti:

Predmet: PRITUŽBA, zbog nemarnog odnosa organa uprave u Ministarstvu odbraneizloupotreba u postupcima stambenog zbrinjavanja profesionalnih pripadnika VojskeSrbije

Na osnovu člana 81. stav 1. u vezi člana 3. stav 1. Zakona o državnoj upravi, uimezaposlenih u delatnosti odbrane koje reprezentativni Vojni sindikat Srbije, predstavlja i čije interese zastupa, Vladi Republike Srbije izjavljujemo prigovor zbog nezakonitog i nemarnog rada organa uprave u Ministarstvu odbrane, na štetu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, usled zloupotrebe prava na stambeno zbrinjavanje, onemogućavanja ostvarenja prava koja zaposlenima pripadaju po važećim propisima, u kojima se prepoznaju oblici prevare i korupcije.

Od Vlade Repubike Srbije ovom prilikom zahtevamo da preduzme mere iz svoje nadležnosti da se profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, koji ispunjavaju uslovei imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u skladu sa zakonom i važečim propisima odmah omogući korišćenje i ostvarenje tog prava, a odgovorni za propuste i nastalu štetu sankcionišu.

Za podnetu pritužbu iznosimo sledeće o b r a z l o ž e nj e:

Dana 21. marta 2022. godine, ministar odbrane, dodelio je zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, u zakup na neodređeno vreme stanove na mestu bivše kasarne u niškom naselju Bubanj. Radi se o oko 200 stanova. Prethodno je 2016. godine u niškom naselju „Magdon“, u zakup na neodređeno vreme zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, dodeljeno 15 stanova. Radi se o stanovima sa pravom otkupa. Činjenično stanje je da su ovi stanovi javno dodeljeni, a stvarno nedodeljeni.