Voće i povrće kontrolišu 134 inspektora, obuka za 200.000 poljoprivrednika

Voće i povrće kontrolišu 134 inspektora, obuka za 200.000 poljoprivrednika

Nedavni događaji u vezi s analizama breskvi iz Hrvatske ukazuju na ozbiljnu situaciju u vezi s prisustvom zabranjenih pesticida hloropirifosa. Ova supstanca je već zabranjena u Evropskoj uniji i kod nas od kraja 2022. godine, ali se nažalost i dalje upotrebljava, najčešće iz postojećih zaliha, ali i ilegalno s crnog tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede preduzima korake kako bi se suzbila ovakva neodgovorna upotreba nedozvoljenih supstanci. Iako je dozvoljen interventan uvoz hloropirifosa samo za zaštitu šećerne repe, stroga kontrola će biti primenjena kako bi se osiguralo da ovaj insekticid ne dospeva u druge poljoprivredne kulture. Ukoliko se otkrije da je pesticid prisutan u drugim proizvodima, odgovorni će biti suočeni s krivičnim gonjenjem.

U cilju zaštite javnog zdravlja, važno je istaći da građani nemaju razloga za bojazan. Sveža hrana, kako domaćeg tako i uvoznog porekla, podvrgnuta je strogoj kontroli kako bi se osigurala njenja bezbednost. Fitisanitarna i poljoprivredna inspekcija zajedno rade na redovnim proverama kako bi se sprečilo prisustvo nedozvoljenih supstanci na tržištu.

Povećanje broja inspektora i modernizacija kontrole dodatno će pojačati efikasnost sistema i omogućiti bolje reagovanje na potrebe i zahteve. Trenutno angažovanih 134 inspektora već obavljaju važan posao na terenu, a digitalne analize rizika doprinose dodatnom nivou bezbednosti hrane.

Stručnjaci su se saglasili da je rešenje u kontinuiranoj edukaciji poljoprivrednika. Iako su propisane obuke već 2019. godine, njihovo odlaganje usled pandemije COVID-19 je razumljivo. Ubrzani proces usvajanja pravilnika i saradnja s naučnim institucijama omogućiće obuku većeg broja poljoprivrednika, a sertifikati će služiti kao garancija za odgovornu kupovinu i upotrebu sredstava za zaštitu bilja.

U prošloj godini, 40 pošiljki hrane vraćeno je s naših granica zbog neispravnosti, što jasno ukazuje na posvećenost države da osigura sigurnu i zdravu hranu za svoje građane. Ovi događaji trebaju da budu podsticaj za dalje poboljšanje sistema kontrole i edukacije u poljoprivredi kako bi se rizici minimalizovali i potrošači zaštitili.