Borba za stan: Kako jedna porodica iz Zemuna gubi vlasništvo zbog neodgovornog podstanara

Borba za stan: Kako jedna porodica iz Zemuna gubi vlasništvo zbog neodgovornog podstanara

Porodica Dukanac, koja je izdala svoj stan u Beogradu 2016. godine, suočava se s velikim problemima zbog neodgovornog podstanara koji odbija da napusti stan. Iako su svi formalni koraci preduzeti – potpisan ugovor, overen kod notara, i plaćen porez – porodica je iznenađena otkrićem da su vrata stana zamenjena, a ključ nije predat nazad.

Snežana Dukanac ističe da su pokušali rešiti situaciju zakonskim putem, ali podstanar je promenio bravu, uskraćujući ih vlasničkih prava koja su im garantovana Ustavom Republike Srbije. Iako je advokat porodice raskinuo ugovor, parnični postupak za iseljenje može trajati od tri do pet godina.

Ovo nije usamljen slučaj, ali novi trend u ugovorima o zakupu, koji overavaju notari, može doneti promene. Klauzula izvršnosti omogućava zakupodavcu brže iseljenje ukoliko zakupac ne izmiri svoje obaveze. Advokat Petar Učajev naglašava da je ova klauzula postala praksa zbog povećane potrebe za efikasnijim rešavanjem sporova.

Iako agencije za izdavanje nekretnina tvrde da se ovakvi slučajevi dešavaju retko, savetuju vlasnike stanova da redovno obilaze svoje nekretnine uz najavu. Nikola Čobić iz agencije ističe da česte greške vlasnika u tome što ne obilaze stan redovno mogu dovesti do neugodnih situacija kada zakupac odluči da napusti stan, a depozit ne pokriva sve troškove.

Ovaj slučaj podseća na prošlogodišnji incident u Zemunu, gde je porodica pokušavala iseliti podstanare koji nisu plaćali račune. Sa oko 63 hiljade stanova u Beogradu, slične situacije mogu postati učestalije, ističu stručnjaci.