Vlada će od Stelantisa tražiti da šest kategorija radnika Fijata bude zaštićeno

Vlada će od Stelantisa tražiti da šest kategorija radnika Fijata bude zaštićeno

Vlada će insistirati da od socijalnog programa u kragujevačkom Fijatu bude izuzeto i zaštićeno šest kategorija radnica i radnika u fabrici automobila, saznaje N1 u Pregovaračkom timu radnika Fijata.

„Na sastanku u Vladi Srbije u četvrtak, ministarka rada Darija Kisić i premijerka Ana Brnabić su nam rekle da će u predstojećim pregovorima sa poslovodstvom Stelantisa, auto grupe u kojoj je i Fijat, insistirati da ove grupe zaposlenih budu izuzete od socijalnog programa koji predviđa odlazak na rad u inostranstvo i tehnološke viškove: Žene na trudničkom i porodiljskom odsustvu, roditelji dece sa posebnim potrebama, radnice čija su deca mlađa od pet godina, invalidi rada, samohrani roditelji i parovi koji su u programu vantelesne oplodnje“, kaže za N1 Igor Anđić, član Pregovaračkog tima radnika kragujevačkog Fijata.

Anđić dodaje da „sve ovo piše u važećem Zakonu o radu Srbije, ali da su te radnice i radnici ipak našli na spisku menadžmenta Stelantisa“.

Sindikati i Pregovarački tim radnika Fijata očekuju dolazak premijerke Ane Brnabić u Kragujevac početkom naredne radne nedelje i obaveštenje šta je ispregovarala sa Stelantisom.