Više od 80 privatnih, parohijskih škola prijavilo se za učešće u novom programu vaučera

Više od 80 privatnih, parohijskih škola prijavilo se za učešće u novom programu vaučera

Više od 80 privatnih i parohijskih škola u Arkanzasu do sada se prijavilo za učešće u novom državnom programu školskih vaučera koji omogućava učenicima koji ispunjavaju uslove da koriste sredstva poreskih obveznika za plaćanje školarine, izvestio je Arkansas Democrat-Gazette.

List navodi da se za učešće u programu do sada prijavilo na desetine škola i više od 4.900 učenika.

Guvernerka Arkanzasa Sara Hakabi Sanders je u martu potpisala zakon o obrazovanju koji je uključivao kreiranje novog programa školskih vaučera. Tokom tri godine, postepeno će se uvesti „račun slobode obrazovanja“ za plaćanje troškova privatnog i kućnog školovanja koji su jednaki 90% državnog finansiranja po učeniku za javne škole, što trenutno iznosi 7.413 dolara.

Zakon je došao kao deo obnovljenog pokretanja takvih programa vaučera nakon pandemije COVID-19 i borbi oko školskog programa.

Novine izveštavaju da su ove godine kvalifikovani oni koji će ili krenuti u obdanište, pohađali državnu školu F razreda prošle godine, imaju invaliditet, su deca aktivnih vojnih lica ili su iskusili beskućništvo ili hraniteljstvo. Kriterijumi podobnosti studenata proširiće se u naredne dve godine.

List je objavio da je više od 4.900 učenika otvorilo aplikacije za vaučere od 6.672 dolara koji će biti iskorišćeni ove školske godine. Broj učenika uključuje odobrene prijave, one koje se razmatraju i one u procesu izrade nacrta, rekla je portparol Odeljenja za osnovno i srednje obrazovanje Kimberli Mandel.