Više mesta nego talenata u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima

Da li su nam potrebna sva postojeća odeljenja za talentovane učenike pitanje je kojim bi nadležni trebalo da se pozabave do narednog upisa u srednje škole. U suprotnom rizikuju da gimnazijska odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za određene discipline ostanu prazna, kao što se to dogodilo ove godine sa IT odeljenjima, piše Danas.

Nije međutim, ovo jedini specijalizovani profil koji kuburi sa brojem učenika.

Godinama unazad nevelike upisne kvote ne uspevaju da popune i škole u kojima postoje matematička i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, a praznih mesta ima i bilingvalnim gimnazijskim odeljenjima.

Ove godine posle prvog kruga rapodele slobodnih mesta ima i u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, koja su relativno skoro uvedena u obrazovni sistem, ali je nedostatak đaka najuočljiviji u IT odeljenjima jer ih ima najviše, piše Danas.

Veliki broj prijavljenih za polaganje prijemnog za IT odeljenja nije nagoveštavao probleme, ali je po završetku ispita bilo jasno da će mnoge gimnazije ostati bez dovoljnog broja đaka da bi mogle da formiraju odeljenja.

Ispod radara je prošla informacija koju sada nastavnici dele na društvenim mrežama da je Zajednica gimnazija Srbije posle prijemnog tražila snižavanje kriterijuma za upis (da bi učenik položio potrebno je da uradi bar polovinu testa), što su nadležni odbili, pa je rešenje nađeno tako što su gimnazije za koje je bilo izvesno da neće moći da formiraju IT odeljenja, od njih odustale.

O tome svedoče izmene Konkursa za upis u srednje škole, u kojima se vidi da su ova odeljenja ukinuta u gimnazijama u Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Zrenjaninu, Zaječaru, Novom Pazaru i Subotici.

„Razgovarano je sve vreme sa Ministarstvom prosvete i ponuda je bila da se IT odeljenja promene u prirodno-matematička što je većina škola uradila. Pošto nije bilo dovoljno đaka koji su položili prijemni da bi popunili sva planirana odeljenja, izvršena je preraspodela povećanjem broja mesta kako je gimnazijama odgovaralo, tako da niko neće ostati neupisan. Ministarstvo je promptno odreagovalo pre nego što je došlo do raspodele učenika u prvom krugu – pojašnjava Radivoje Stojković, predsednik Zajednice gimnazija Srbije i direktor novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Međutim, i pored toga, podaci posle raspodele pokazuju da u jednom broju škola ima manje od 10 učenika u IT odeljenjima, pa je pod znakom pitanja da li će im biti dozvoljeno da formiraju odeljenja.

Stojković potvrđuje nezvanična saznanja Danasa da će 10 učenika biti donji prag, a iz Ministarstva i dalje ne odgovaraju na pitanje Danasa o sudbini odeljenja u kojim je ostalo praznih mesta.

Ovo, podseća Danas, nije prvi put da se gimnazije suočavaju sa manjkom učenika u IT odeljenjima.

Slično je zabeleženo 2017. godine kada je od 13 gimnazija u kojima su postojala informatička odeljenja kvotu uspelo da popuni samo četiri.

U Beogradu je tada od oko 130 učenika, prijemni ispit položilo samo 33, a obrazloženje za ovako loš rezultat je bilo da su neke beogradske gimnazije odeljenja dobila prvi put i da učenici nisu bili dovoljno obavešteni o uslovima upisa.

Država je u narednim godinama nastavila da forsira otvaranje IT odeljenja širom Srbije, pa je njihov broj značajno povećan, ali se u svakom upisu dešava da neke škole ne uspevaju da popune planirane kvote.