Više angažovanja u tehnološkom dizajnu može poboljšati privatnost i bezbednost dece na mreži

Više angažovanja u tehnološkom dizajnu može poboljšati privatnost i bezbednost dece na mreži

Deca odrastaju u digitalnom svetu gde tehnologija igra ulogu u njihovom svakodnevnom životu. Istraživanja o interakciji između ljudi i računara (HCI) pokazuju da je dizajniranje tehnologija za privatnost i bezbednost dece na mreži, poput roditeljskog nadzora i sistema za praćenje, i centriranje interesa dece u ovim naporima, složeno i izazovno.

Rano i često angažovanje dece u razvoju onlajn privatnosti i bezbednosnih funkcija može rezultirati tehnologijama koje ih bolje štite dok se bave njihovim interesima, kaže Priia Kumar, docent na Penn State College of Information Sciences and Technologi (IST), koja je vodila multiinstitucijski istraživački tim.

Kumarov tim je analizirao 90 HCI istraživačkih publikacija od 2009. do 2019. kako bi ispitao ne samo probleme i rešenja koja su povezana sa dizajniranjem onlajn tehnologija za privatnost i bezbednost dece, već i kako je istraživanje bilo uključeno u decu.

„Želeli smo da znamo šta znači dizajnirati za privatnost i bezbednost dece i saznati kako su deca igrala ulogu – ako su uopšte – u ovom poslu“, kaže Kumar. „Privatnost i bezbednost su složeni koncepti koji su izazovni za dizajniranje i centriranje interesa dece je slično teško.“

Tim je otkrio da konkretnijim definisanjem ciljeva privatnosti i bezbednosti na mreži i uključivanjem dece ranije u proces, dizajneri tehnologije mogu sprečiti sukobe između onoga što deca žele i onoga što im je potrebno da ostanu bezbedni. Istraživači će predstaviti svoje nalaze na konferenciji Udruženja za dizajn interakcije računarskih mašina i dece (IDC), koja se održava od 19. do 23. juna na Univerzitetu Northvestern u Čikagu. IDC je međunarodna konferencija za istraživače, edukatore i praktičare kako bi podelili najnovija otkrića istraživanja i nove tehnologije u dizajnu usmerenom na decu, navodi se na veb stranici konferencije. Njihovi nalazi biće objavljeni u zborniku konferencije kasnije ove godine.

Kumar je rekla da veruje da je, pošto je definicija privatnosti i bezbednosti tako široka, važno da istraživači i dizajneri koji rade u ovoj oblasti preciznije definišu na kojim aspektima privatnosti i bezbednosti rade i prepoznaju da ta pitanja mogu biti u sukobu. jedni sa drugima.

„Napetost može biti rezultat dizajniranja za više pitanja privatnosti i bezbednosti“, rekla je ona. „Dizajneri mogu primeniti roditeljski nadzor ili sisteme za praćenje kako bi zaštitili dečje podatke tokom digitalnih interakcija, ali to može da izazove pitanja vezana za nadzor i narušavanje privatnosti za decu koja koriste tehnologiju.

Neka od pregledanih istraživanja otkrila su da deca izražavaju frustraciju zbog „previše restriktivne i invazivne” roditeljske kontrole. Prema Kumaru, ove frustracije ne znače da sistemi za praćenje ne bi trebalo da postoje, već da istraživači i dizajneri moraju biti namerni u kreiranju sistema koji se bave potrebama dece koju treba da zaštite.

„Privatnost i bezbednost će uvek značiti mnogo različitih stvari i ne postoji jedna ‘ispravna’ definicija“, rekla je Kumar. „Osvajanje postojeće teorije i prethodnog rada na ovoj temi može pomoći istraživačima i dizajnerima da identifikuju svoje ciljeve privatnosti i bezbednosti i naprave plan za postizanje tih ciljeva.

Istraživači su kategorisali svaki od radova koje su pregledali koristeći okvir koji je razvio stručnjak za privatnost Daniel Solove koji je identifikovao 16 pitanja privatnosti i bezbednosti u četiri kategorije: prikupljanje informacija, obrada informacija, širenje informacija i invazija.

Kumarov tim se fokusirao na istraživanja koja su uključivala decu uzrasta od 5 do 12 godina i otkrili da više od polovine radova koje su pregledali na neki način angažuju decu. Ali takođe su otkrili da se većina tih radova fokusirala na dobijanje povratnih informacija od dece intervjuisanjem ili pokazivanjem prototipa, taktika za koju su rekli da je važna, ali uključuje prilično ograničenu količinu angažovanja.

„Voleo bih da vidim kako se mentalitet istraživača i dizajnera HCI-a pomera sa razmišljanja da znaju šta je deci potrebno i da žele da se zapravo fokusiraju na decu i njihova interesovanja što je više moguće“, rekla je Kumar. „Trebalo bi da istražimo kako deca razumeju privatnost i bezbednost i kako žele da se to reši.

Pored toga, rekla je da se nada da će istraživači i dizajneri uočiti probleme privatnosti i bezbednosti dece pre nego kasnije tokom svog rada.

„U idealnom slučaju, oni će uzeti u obzir — iz konceptualizacije projekta — koji aspekt privatnosti dodiruju i uvesti decu u svoj posao u najranijoj fazi“, rekla je ona. „Ova paradigma koja se razvija, u tandemu sa radom koji je već obavljen u ovom prostoru, može doprineti stvaranju smernica i sistema koji se istinski bave pitanjima privatnosti i bezbednosti sa kojima se deca suočavaju na način na koji su i sama deca u redu.“

Kumar je priznala da je dizajn usmeren na decu – koji uključuje vreme, resurse, stručnost i etički uvid – teže nego samo tražiti od dece povratnu informaciju o vizijama koje su nam nametnuli odrasli o tome šta mislimo da žele. Ali ona je rekla da veruje da je dobar posao već obavljen.

„Istraživači i dizajneri mogu da pogledaju literaturu da vide šta su deca rekla na temu privatnosti i bezbednosti i da nadograde na tome“, rekla je ona. „Oni takođe mogu da traže alternativne načine da dobiju stavove dece, kao što su komentari i recenzije o softveru i aplikacijama koje deca koriste.“