Virus gripa potvrđen u 23 okruga u Srbiji, u Vojvodini nepovoljna situacija zbog kovida

Virus gripa potvrđen u 23 okruga u Srbiji, u Vojvodini nepovoljna situacija zbog kovida

Virus gripa potvrđen je na teritoriji 23 okruga u Srbiji, registruje se regionalna geografska rasprostranjenost i srednji intenzitet njegove aktivnosti. U Srbiji su do sada potvrđena sva tri tipa virusa gripa, AH1(pdm09), AH3 i tip B, sa dominacijom podtipa AH1(pdm09). Sa druge strane, Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju kao nepovoljnu u toj pokrajini zbog kovida 19.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u nedelji od 23. do 29. januara 2023. registrovano je ukupno 9163 slučaja oboljenja sličnih gripu, a najviše u uzrasnoj grupi od 0 do 4, a zatim od 5 do 14 godina.

„Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 127 novih slučajeva. U Novom Sadu je registrovano 33 novoobolelih. U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 2130. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 396“, navedeno je juče iz ovog Instituta.

Institut smatra da u narednom periodu treba posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i posebno potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi i podizanju obuhvata vakcinacijom.