Despotović uhapšen zbog sumnje na terorističko udruživanje, prethodno osuđen zbog veličanja „Islamske države“

Despotović uhapšen zbog sumnje na terorističko udruživanje, prethodno osuđen zbog veličanja „Islamske države“

Igor Despotović (25), koji je u subotu uhapšen zbog sumnje da je bio u kontaktu sa Milošem Žujovićem, napadačem na žandarma kod ambasade Izraela u Beogradu, prethodno je osuđen za podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Viši sud je Despotoviću izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok se čeka konačna odluka Apelacionog suda, s obzirom da je ovo druga prvostepena presuda. Despotović je proglašen krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova, iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

U optužnici se navodi da je Despotović na društvenim mrežama kreirao nekoliko javnih profila. Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju terorističku organizaciju „Islamska država“, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku.

Despotović je takođe objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe „Al-Kaida“. Pored ovoga, osuđivan je presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasne i druge diskriminacije, na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja je izvršena uz primenu elektronskog nadzora.

Despotović je sada uhapšen zbog sumnje na terorističko udruživanje i da je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad. Sumnja se da je Despotović svakodnevno komunicirao sa Milošem Žujovićem, koji je u subotu ispred izraelske ambasade iz samostrela u vrat pogodio žandarma.

Povređeni žandarm je u samoodbrani pucao i savladao napadača, koji je od zadobijenih povreda preminuo.