Veštak nesreće u rudniku Soko za CINS: Rudari nisu imali vremena da stave maske

Veštak nesreće u rudniku Soko za CINS: Rudari nisu imali vremena da stave maske

„Očigledno je trafostanica stala, jer je nivo metana na tom mestu prešao kritičnu granicu. Samim tim se isključio separatni ventilator. To se dešava. Nije to ništa neobično. Ako me pitate da li bi to smelo, u principu ne bi smelo da se ostane bez sveže vetrene struje (svežeg vazduha) na samom otkopu”, kaže u intervjuu za CINS Branko Gluščević, jedan od profesora Rudarsko-geološkog fakulteta koji su veštačili nesreću u rudniku Soko u kojoj su poginula osmorica rudara.

Na zvaničnu istragu o nesreći koja se desila u rudniku Soko 2022. godine stavljena je tačka. Tužilaštvo tvrdi – kriva je viša sila. Jedan od ključnih dokumenata na osnovu kog je tužilaštvo donelo tu odluku je veštačenje koje su uradili profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Jedan od četvorice veštaka je i redovni profesor Fakulteta Branko Gluščević, čija je oblast podzemna eksploatacija rudnika.

On je jedini veštak koji je o nesreći govorio za CINS. Na poziv novinara došao je na zakazani intervju sredinom aprila. U tom trenutku tužilaštvo je već donelo odluku da odgovornih nema, a dvogodišnje istraživanje novinara o nesreći u rudniku Soko bližilo se kraju. Bilo je jasno da postoje propusti koji su pratili nesreću, ali su pojedina pitanja novinarima i dalje bila nerazjašnjena.

U intervjuu za CINS Gluščević obrazlaže pojedine odluke veštaka, govori o propustima u radu rudnika, ali i tesnim rokovima koje su stručnjaci imali da ceo slučaj ispitaju.