Vesić: Prostorni plan za Jadar vraćen na snagu po odluci Ustavnog suda, projekat tek u početnoj fazi

Vesić: Prostorni plan za Jadar vraćen na snagu po odluci Ustavnog suda, projekat tek u početnoj fazi

Ministar građevinarstva Goran Vesić izjavio je da je Vlada Srbije sprovela odluku Ustavnog suda i vratila na snagu prostorni plan za područje Jadar, odnosno uredbu koja je postojala do januara 2022. godine. Vesić je negirao tvrdnje da je Vlada oživela projekat Jadar, ističući da se radi o početku procesa i da će sve biti u skladu sa zakonom.

„Da bi neko mogao da počne sa bilo kakvim projektom, neophodno je da ispuni sve zakonske uslove kako bismo mogli da razgovaramo da li će projekta biti,“ rekao je Vesić. On je dodao da će Vlada insistirati da se ceo postupak sprovodi u skladu sa zakonom i da će izdavanje dozvola zavisiti od studije procene uticaja na životnu sredinu.

„Bez te studije nije moguće nastaviti dalje postupak. Od te studije zavisi da li će biti izmena,“ rekao je Vesić, naglasivši da od nje zavisi i da li će projekta uopšte biti.

Vesić je takođe naglasio da će, ukoliko se projekat prihvati, biti insistirano na izgradnji fabrike za baterije na tom prostoru. Najavio je i infrastrukturne projekte koji će obuhvatiti završetak brze saobraćajnice do Loznice i Malog Zvornika, rekonstrukciju pruge Ruma-Šabac, kao i put Valjevo-Loznica.

Ministar je najavio održavanje javne rasprave gde će svako imati priliku da iznese svoje mišljenje, te da su institucije i javna rasprava mesto za sukob argumenata.

Na pitanje da li je litijum jedna od ključnih tema posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, Vesić je rekao da ne može da komentariše, ali je istakao da će se po pitanju litijuma blisko sarađivati sa evropskim partnerima.