Venecuela daje SAD dva meseca da zatraže ekstradiciju odbeglog biznismena

Venecuela daje SAD dva meseca da zatraže ekstradiciju odbeglog biznismena

KARAKAS – Vrhovni sud Venecuele odlučio je da američkoj vladi da 60 dana da zatraži izručenje odbeglog malezijskog biznismena Leonarda Glena Frensisa, takođe poznatog pod pseudonimom „Debeli Leonard“, koji je umešan u slučaj podmićivanja američke mornarice, preneo je Rojters.

Presuda vrhovnog suda doneta je prošle nedelje, ali je tek u sredu objavila novinarka zvaničnih medija.

Fransis je uhapšen 21. septembra na glavnom aerodromu u Karakasu dok se spremao da krene za Rusiju. Vlada SAD je prethodno preko Interpola izdala zahtev za njegovo pritvaranje.

Odluka suda u Venecueli dolazi pošto se čini da su se dugo zategnuti odnosi između Vašingtona i Karakasa poslednjih meseci poboljšali.

Sud je saopštio da će obavestiti Sjedinjene Države preko ministarstva spoljnih poslova Venecuele, uključujući i svoju odluku da se u roku od dva meseca podnese formalni zahtev za izvlačenje i da sadrži dokaze o Fransisovim navodnim zločinima.

Ako se američke vlasti ne povinuju u roku od dva meseca, biće naloženo „neograničeno puštanje na slobodu“ biznismena, dodao je sud u svojoj presudi od 13. oktobra.

Fransis je u Venecuelu stigao iz Meksika sa zaustavljanjem na Kubi i planirao je da otputuje u Rusiju, navodi Interpol Venecuela.

Navodno je skinuo svoj nadzorni gležanj i izbegao kućni pritvor u Sjedinjenim Državama uoči izricanja presude u septembru, navodi San Diego Union-Tribune.