Veliko nevreme u Šumadiji: Radarski centri ispalili više od 200 protivgradnih raketa

Veliko nevreme u Šumadiji: Radarski centri ispalili više od 200 protivgradnih raketa

Radarski centri Bešnjaja i Bukulja, sa protivgradnih stanica ispalili su u četvrtak popodneve više od 200 raketa ali nevreme nije obišlo šumadijske opštine Aranđelovac, Topola i grad Kragujevac.

Jako nevreme, uz obilne padavine i grad veličine oraha, pogodilo je područje Kragujevca juče oko 17.30 i napravilo štetu na seoskom području i u centru grada.

Načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac Zoran Kočović saopštio je da su njihovi pripadnici imali četiri intervencije zbog izlivanja kišne kanalizacije u naseljima Pivara, Ilićevo i kod “Rode”.

Kazao je da je voda najviše napravila probleme na ulicama grada Kragujevca, dok građani nisu prijavljivali poplave u podrumskom prostoru ili stambenim objektima.

„Stanje je stabilno, voda se povukla i grad normalno funkcioniše. Snabdevanje vodom, strujom i gasom je normalno, saopštio je Kočović.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Dejan Ružić je rekao da nevreme pruzrokovalo veliku štetu.

Istakao je da su ekipe lokalnog „Vodovoda“ imale 27 intervencija jer je došlo do izlivanja kišne kanalizacije u nižim delovima grada, a naročito kod “Rode” i Prve kragujevačke gimnazije.

“Građani od danas mogu da prijave oštećenja na infrastrukturi ali, pre svega ukoliko je došlo do izlivanja fekalne kanalizacije… kako bi Grad, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje sproveo dezinfekciju” rekao je Ružić,

On je pozvao građane na seoskom području da nastalu štetu prijave u svojim mesnim zajednicama, preneo je sajt grada Kragujevca.

“Komisija koja će se formirati, utvrdiće preliminarni iznos štete i posle toga obratićemo se Ministarstvu poljoprivrede za eventualnu nadoknadu štete, objasnio je Ružić.

Jako nevreme praćeno jakim gradom pogodilo je juče i teritoriju opština Aranđelovac i Topola.

Prema saznanju agencije Beta, u selima opštine Topola u nevremenu su najviše stradali zasadi pod višnjama i breskvama koje su pred branjem, i vinova loza, jabuka i šljiva.

Prema rečima predsednika Skupštine opštine Topola Dragana Jovanovića Grad je najviše pogodio sela Lipovac, Krćevac, Mitrovčić, Zagorica, Kloka, Maskar i Rajković i obode Vinče.

Zahvatio je, kako je kazao, i aranđelovačka sela koja se graniče sa opštinom Topola, Banja i Brezovac.

Jovanović je rekao da je na poručju opštine Topola juče ispaljeno oko 80 protivgradnih raketa.

On je najavio da će se u toj opštini od ponedeljka napraviti procena štete kako bi se razmotrila mogućnost za odgovarajuću pomoć poljoprivrednicima.

Jovanović je rekao da je kao član Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu predložio da se održi otvorena sednica tog odbora.

Na sednici bi se razmatrao problem šteta od vremenskih nepogoda i vidovi pomoći i sagledao učinak subvencija uz mogućnost korekcija, kao i agrarni budžet u susret rebalansu, dodao je.