Uznemirujući incident: Pucanje iz vazdušne puške u Beogradu izaziva zabrinutost

Uznemirujući incident: Pucanje iz vazdušne puške u Beogradu izaziva zabrinutost

Uznemirujuća vest da neko iz vazdušne puške puca u prolaznike ponovo je pokrenula alarmantna pitanja o bezbednosti u Beogradu. Ovi incidenti, nažalost, nisu novost, jer su se slične situacije dešavale i ranijih godina, a policija je uvek uspevala da identifikuje napadače.

Stanovnici Ulice Otona Župančiča bili su šokirani vestima o povređivanju jedne komšinice, koja je pogođena iz vazdušne puške. Međutim, u razgovoru s njima, ekipa RTS-a nije mogla da dobije dodatne informacije o incidentu. Nenad Radić, upravnik zgrada u tom području, rekao je da nije dobio nikakve zvanične prijave od stanara.

Prema informacijama iz policijske stanice na Novom Beogradu, krajem avgusta je prijavljen slučaj povređivanja žene. Darko Pavlović, šef Odseka za suzbijanje kriminala, izjavio je da su policijski službenici razgovarali s povređenom, koja je imala povredu ruke, ali nije želela medicinsku pomoć. Policija nije mogla da utvrdi kako je do povređivanja došlo.

Ovo nije prvi put da se slični incidenti dešavaju u Beogradu. Prošle godine na Bežanijskoj kosi, žena je takođe povređena iz vazdušne puške, a identifikovan je napadač i podneta je krivična prijava. U maju ove godine, jedanaestogodišnjeg dečaka pogodio je muškarac iz vazdušne puške u Sarajevskoj ulici, a istog meseca povređena je i devojčica kod Kalemegdana.

Policija može da pokrene istragu samo kada građani podnesu prijavu. U urbanim područjima, poput zgrada, parkova i prodavnica, istražne radnje su olakšane zahvaljujući očevicima. Stručnjaci za balistiku ističu da je proces utvrđivanja odakle je ispaljen metak sličan kao kod vatrenog oružja, ali dodaju da se često suočavaju sa dodatnim izazovima. „Projektili iz vazdušnih pušaka su olovni i deformišu se prilikom udara, što otežava njihovu identifikaciju“, objašnjava sudski veštak Zorica Subotić.

Osim toga, problem predstavljaju i laki uslovi za kupovinu vazdušnih pušaka. Manji kalibri mogu se kupiti za samo 15.000 dinara uz ličnu kartu, dok veći kalibri zahtevaju prijavu MUP-u. Zakon koji reguliše posedovanje vazdušnih pušaka sličan je onom za vatreno oružje, ali stručnjaci smatraju da bi neka pravila mogla da budu revidirana kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti.

Za krivično delo izazivanja opšte opasnosti predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora do pet godina. Kada se puca iz blizine, čak i hitac iz vazdušne puške može biti smrtonosan, što dodatno naglašava potrebu za strožim regulativama i svesti o ovom problemu u društvu.