U Beogradu sve više zgrada bez protivpožarnih aparata: Kazne do pola miliona dinara za nepoštovanje propisa

U Beogradu sve više zgrada bez protivpožarnih aparata: Kazne do pola miliona dinara za nepoštovanje propisa

U poslednjim mesecima u Beogradu zabeleženi su brojni požari u višespratnicama, što je pokrenulo zabrinutost zbog neadekvatne protivpožarne zaštite u mnogim zgradama. Iako zakon jasno nalaže da sve višespratnice moraju imati odgovarajuće protivpožarne aparate, mnoge zgrade i dalje ne ispunjavaju ove obaveze.

U nekim zgradama protivpožarni aparati nisu prisutni ni na jednom spratu, što nije usamljen slučaj u beogradskim višespratnicama. U suprotnosti sa ovim, zgrade poput one u Zemunu imaju po jedan aparat na svakom spratu, u skladu sa zakonom. Stanari ove zgrade sami kupuju aparate, dok upravnici zgrada objašnjavaju njihovu neophodnost i posledice nepostojanja istih.

Nenad Radić, upravnik stambene zajednice, upozorava da kazne za neimanje protivpožarnih aparata mogu biti od 150.000 do pola miliona dinara. Kontrole se obično sprovode nakon požara, kada se utvrđuje da li su aparati bili ispravni i funkcionalni, što može dovesti do velikih odšteta za zgradu ako se utvrdi da su mogli da spreče štetu.

Prema zakonodavstvu, svaka stambena zgrada treba da ima bar jedan protivpožarni aparat na svakom spratu, a cena jednog aparata kreće se između sedam i osam hiljada dinara. Ispravnost aparata kontrolišu ovlašćene firme, a na svakom aparatu postoji uputstvo za upotrebu koje stanari često ne pročitaju.

Aleksandar Radojević, kontrolor protivpožarnih aparata, objašnjava osnovne korake za pravilnu upotrebu aparata tokom požara: „Osigurač treba vaditi pravolinijski, mlaznicu usmeriti ka požaru, i pritiskom na ručicu pustiti prah.“

Pored protivpožarnih aparata, stambene zajednice treba da imaju i hidrantske instalacije i sisteme za dojavu požara, što zavisi od procene požarnog rizika tokom projektovanja zgrade. Takođe, važno je imati Plan evakuacije, Uputstvo za postupanje u slučaju požara i Pravila zaštite od požara.

Nepridržavanje ovih standarda može imati ozbiljne posledice po bezbednost stanara i finansijsku stabilnost zgrade.