Vagner neće imati nikakvu borbenu efikasnost bez teške opreme

Vagner neće imati nikakvu borbenu efikasnost bez teške opreme

Teroristička privatna vojna kompanija Vagner neće imati nikakvu borbenu efikasnost bez teške vojne opreme i naoružanja koje koriste njeni borci u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je ovo saopštilo u obaveštajnom ažuriranju objavljenom na Tviteru, prenosi Ukrinform.

Britanski obaveštajci su saopštili da se od sredine jula 2023. najmanje nekoliko hiljada Vagnerovih vojnika verovatno našlo u vojnom kampu u Tselu, u centralnoj Belorusiji.

„Približno 300 šatora i 200 vozila identifikovano je u Tselu, Belorusija. […] Slike pokazuju da je od sredine jula 2023. stotine vozila stiglo u prethodno uglavnom prazan objekat“, navodi se u ažuriranju.

Međutim, odvojeni izveštaji sugerišu da su većina vidljivih vozila kamioni i minibusevi sa nekoliko oklopnih borbenih vozila.

Britanski obaveštajci kažu da ostaje nejasno šta se dogodilo sa teškom opremom koju je Vagner koristio u Ukrajini. Postoji realna mogućnost da je bila prinuđena da ih vrati ruskoj vojsci.

„Vagnerova sposobnost da obezbedi tešku opremu i sredstva za omogućavanje kao što je vazdušni transport biće ključni faktori njegove buduće borbene efikasnosti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.