Novi pravilnik o kontaminantima u hrani donosi stroge standarde za domaću prehrambenu industriju

Novi pravilnik o kontaminantima u hrani donosi stroge standarde za domaću prehrambenu industriju

Nedavno usvojeni Pravilnik o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, donet krajem avgusta, uvodi značajne izmene u sistem kontrole namirnica na domaćem tržištu. Ovaj pravilnik, koji su usaglasili Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja, nameće stroge granice prisustva štetnih materija kao što su mikotoksini, patulin, akrilamid i drugi opasni kontaminanti.

Nova pravila najviše će pogoditi industriju zdrave hrane, pekare, konditorsku industriju, sektor bezalkoholnih pića i prodavnice brze hrane, koje će morati da prilagode svoje proizvode i kontrole proizvodnih procesa novim standardima. Ova regulativa je važan korak ka usklađivanju sa evropskim zakonima i jačanju bezbednosti hrane za krajnje potrošače.

Na primer, mikotoksini poput aflatoksina u sušenom voću, orašastim plodovima i žitaricama sada su pod strogom kontrolom. Suvo voće ne sme sadržati više od 20 mikrograma aflatoksina B1, dok je granica za orašaste plodove postavljena na 80 mikrograma. Akrilamid, koji se nalazi u proizvodima prženim ili pečenim na visokim temperaturama, poput čipsa i peciva, takođe je podvrgnut strožim kontrolama – pomfrit i čips ne smeju imati više od 750 mikrograma akrilamida po kilogramu.

Osim toga, pravilnik donosi značajne promene u kontroli patulina, toksične materije koja se nalazi u jabukama i proizvodima od jabuka. Maksimalna dozvoljena koncentracija u voćnim sokovima i nektarima sada iznosi 50 mikrograma po kilogramu, dok proizvodi namenjeni deci, poput soka za odojčad, imaju još strože limite od samo 10 mikrograma po kilogramu.

Ovaj pravilnik ne samo da osigurava veću bezbednost hrane za potrošače u Srbiji, već i jača poziciju domaćih proizvođača na tržištima Evropske unije, gde su slični standardi na snazi. Stručnjaci ističu da će strožije kontrole doprineti smanjenju rizika od povlačenja proizvoda zbog neusaglašenosti sa međunarodnim propisima.