Utvrđeno je da je visok nivo holesterola u mladosti značajan faktor rizika za aterosklerozu

Utvrđeno je da je visok nivo holesterola u mladosti značajan faktor rizika za aterosklerozu

Rizik od razvoja ateroskleroze može započeti mnogo ranije u životu nego što se prethodno smatralo, ističući važnost održavanja niskog nivoa holesterola čak i u mladosti, pokazalo je novo istraživanje. Ova studija naglašava da je potrebno zadržati terapiju lekovima za snižavanje lipida, poput statina, i kada nivo holesterola padne, jer prekid terapije može povećati rizik od ateroskleroze.

Ateroskleroza, koja podrazumeva otvrdnjavanje i sužavanje krvnih sudova, predstavlja jedan od glavnih uzroka srčanih oboljenja. Ovaj proces proizilazi iz nakupljanja plakova – naslaga masti, holesterola, kalcijuma i drugih supstanci koje cirkulišu u krvi.

Iako se ateroskleroza često povezuje sa starijom populacijom, istraživanje objavljeno u časopisu Nature ukazuje da visoki nivoi holesterola u mladosti, posebno ako su promenljivi, mogu biti još štetniji od visokih nivoa holesterola koji se javljaju u kasnijem životnom dobu.

Profesor Ziad Mallat i tim sa Univerziteta u Kembridžu sproveli su studiju koja je istraživala uticaj ishrane bogate mastima na rizik od ateroskleroze kod miševa. Njihova istraživanja su pokazala da unos visoke masnoće tokom mladosti može biti ključan faktor koji doprinosi razvoju ateroskleroze.

Uzimajući u obzir ove nalaze, istraživači su se fokusirali na proučavanje kardiovaskularnog rizika kod mladih odraslih osoba. Rezultati su pokazali da osobe koje su bile izložene visokim nivoima holesterola u detinjstvu imaju veću verovatnoću formiranja plakova u arterijama, što potvrđuje prethodna istraživanja na miševima.

Ovi nalazi ukazuju na potrebu ranog monitoringa nivoa holesterola kako bi se sprečio razvoj ateroskleroze. Studije su pokazale da fluktuirajući nivoi holesterola mogu biti posebno štetni, što može objasniti zašto neki ljudi koji ne redovno uzimaju statine imaju povećan rizik od srčanog udara.

Visoki nivoi holesterola mogu negativno uticati na specifične tipove imunih ćelija u arterijama, poznate kao „rezidentni arterijski makrofagi“. Ovi makrofagi su ključni za održavanje zdravlja arterija, a visoki nivoi holesterola mogu promeniti njihovu aktivnost na štetan način, ubrzavajući proces ateroskleroze.

Ova istraživanja naglašavaju potrebu za prevencijom i ranim otkrivanjem faktora rizika za aterosklerozu, ističući da je važno razmišljati o zdravlju srca i krvnih sudova mnogo ranije u životu nego što se ranije smatralo.