Falsifikovani potpisi na izbornim listama izazivaju kontroverze: Optužbe, izvinjenja i pozivi na istraživanje

Falsifikovani potpisi na izbornim listama izazivaju kontroverze: Optužbe, izvinjenja i pozivi na istraživanje

Falsifikovanje potpisa na izbornim listama u Srbiji postaje ozbiljan izazov pred predstojeće izbore, svedočeći o povećanju tenzija između političkih stranaka. Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), iznela je tvrdnje u emisiji „Utisak nedelje“ da je reč o organizovanom kriminalu, što je izazvalo široku pažnju javnosti.

Jelena Zorić, novinarka čiji su potpisi falsifikovani na dve izborne liste, izrazila je zabrinutost zbog ozbiljnosti situacije. Ona je istakla da je ovo pitanje na nivou organizovanog kriminala i da je teško verovati da se to dešava bez učešća službi. Zorić je naglasila da je reakcija institucija, uključujući Gradsku izbornu komisiju (GIK), nedovoljna i da postoji očigledan nedostatak istraživanja.

Saša Radulović, lider stranke Dosta je bilo (DJB) i prvi na listi „Dobro jutro Srbijo,“ takođe se suočava s falsifikovanim potpisima na svojoj listi. On je izrazio ozbiljnost situacije, nazivajući je „jako ozbiljnim pitanjem“ i uporedivši je s blatom koje proizvodi vlast. Radulović je najavio podnošenje krivičnih prijava povodom ovog incidenta.

Fenomen falsifikovanja potpisa nije ograničen na jednu stranku ili izbornu listu. Falsifikovani potpisi pronađeni su i na listama „Srbija protiv nasilja“ u Novom Pazaru. Marinika Tepić tvrdi da se radi o ponovljenim potpisima, gde su pojedinci podržali više lista.

Ove optužbe i incidenti dodatno su zaoštrili političku atmosferu uoči izbora. Stranke optužuju jedna drugu, ističući ozbiljnost situacije i pozivajući na detaljne istrage. S obzirom na ozbiljnost optužbi za organizovani kriminal, očekuje se dalje praćenje situacije i reakcije relevantnih institucija u narednim danima.