Usporavanje brodova u ranjivim područjima moglo bi smanjiti negativan uticaj na morski život

Usporavanje brodova u ranjivim područjima moglo bi smanjiti negativan uticaj na morski život

Mali tim zoologa, eko-naučnika i biologa sa Univerziteta Arhus, u Danskoj, izveštava da bi usporavanje teretnih brodova kada se kreću kroz osetljiva područja moglo da smanji njihov negativan uticaj na morski život.

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Science Advances, grupa je koristila simulacije da pokaže smanjenje negativnog uticaja na morski život kada brodovi uspore. Douglas McCaulei, sa Institutom za pomorsku nauku Univerziteta Kalifornije, objavio je članak Focusa u istom izdanju časopisa, u kojem je prikazao rad tima na ovom novom naporu.

Prethodna istraživanja su pokazala da brodovi koji prelaze okeane imaju veliki negativan uticaj na morski život. Pored zagađenja koje ostavljaju za sobom, brodovi takođe proizvode mnogo buke iz svojih propelera, trupa i motora. Buka broda može ometati komunikaciju između morskih stvorenja, njihovo traženje hrane, njihove migracijske obrasce, kao i njihove reprodukcijske aktivnosti. Utvrđeno je da buka broda ima posebno negativan uticaj na kitove. U ovom novom naporu, istraživački tim je pokazao da usporavanje brodova smanjuje buku, što zauzvrat smanjuje negativne uticaje na morski život.

Da bi saznali više o tome koliko usporavanje brodova može smanjiti negativne morske uticaje, istraživači su pokrenuli simulacije zasnovane na numeričkom modelu koje su pokazale količinu buke koju stvaraju teretni brodovi dok su putovali sa tri brzine na udaljenostima u rasponu od 300 do 3.000 metara. Oni su koristili podatke iz prethodnih istraživačkih napora da uporede količinu proizvedene buke sa uticajima na okolni morski život.

Otkrili su da čak i mala smanjenja brzine mogu imati pozitivan uticaj na morski život. A umerena smanjenja bi mogla imati značajan i trenutan uticaj. Takođe su otkrili da bi modifikacija brodskih ruta mogla smanjiti negativne uticaje. Usporavanje teretnih brodova bi takođe smanjilo broj sudara sa kitovima. Pored toga, to bi takođe smanjilo potrošnju goriva, a samim tim i troškove. Mekoli napominje da bi usporavanje brodova moglo da se uradi strateški kako bi se smanjili morski uticaji, a da bi se minimalno uticalo na vreme putovanja broda između destinacija.