Đurić na Generalnoj skupštini UN: Uspostavljanje novih diplomatskih odnosa i jačanje globalne pozicije

Đurić na Generalnoj skupštini UN: Uspostavljanje novih diplomatskih odnosa i jačanje globalne pozicije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je u Njujorku, gde učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN, da je prisustvo delegacije Srbije ojačalo njenu poziciju na globalnoj sceni. Đurić je istakao da je Srbija uspostavila diplomatske odnose sa nekoliko zemalja sa kojima do sada nije imala komunikaciju, uključujući Kiribati, Gvajanu i Maršalska Ostrva.

Tokom zasedanja, predsednik Aleksandar Vučić će se sastati sa više od 40 svetskih lidera, dok Đurić vodi desetine sastanaka sa šefovima diplomatija iz celog sveta. „Ovo je značajan deo naše diplomatske istorije, jer svaki glas u međunarodnim organizacijama, uključujući UN i UNESCO, pomaže nam da branimo naše interese, posebno u vezi sa Kosmetom,“ naglasio je Đurić.

On je takođe istakao da Srbija nastavlja sa liberalizacijom viznog režima prema manjim državama i da gradi široku mrežu prijateljstava kako bi zaštitila svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Na zasedanju će se fokusirati i na regionalnu saradnju, a Đurić će učestvovati na Samitu prijatelja Balkana i sastanku zemalja jadransko-mediteranskog basena.

Pored političkih aktivnosti, na zasedanju učestvuju i predstavnici Privredne komore Srbije, koji su dogovorili biznis forume i poslovnu interakciju, dodatno jačajući ekonomske veze Srbije sa svetom.