Đurić u Austriji: Strateško opredeljenje Srbije je članstvo u EU

Đurić u Austriji: Strateško opredeljenje Srbije je članstvo u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, sastao se sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozepom Boreljom, u okviru sastanka ministara spoljnih poslova neformalne grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ i partnera sa Zapadnog Balkana u Austriji.

Na sastanku, Đurić je istakao da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije. Naglasio je da Srbija deli evropske vrednosti i zalaže se za njih, te želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.

Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji, ministar Đurić je naglasio da je Beograd potpuno posvećen dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU. Istakao je potrebu za osiguravanjem bezbednosti srpskog stanovništva i sprovođenjem svih obaveza iz dosadašnjih dogovora bez daljeg odlaganja. Đurić je ukazao da Srbi trpe nepodnošljiv pritisak kao posledicu dugotrajnih i sistematskih jednostranih akcija prištinskih vlasti.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, ministar je podvukao da Srbija posvećuje veliku pažnju unapređenju dobrosusedskih odnosa, posebno ističući ključni interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Na marginama sastanka, Đurić je razgovarao sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom o bilateralnim i regionalnim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na platformi X. Ministar se takođe sastao sa ministrom inostranih poslova Slovačke, Jurajom Blanarom, zahvalivši Slovačkoj na podršci u procesu evropskih integracija i njenom stavu prema Kosovu i Metohiji.

Ovi susreti naglašavaju posvećenost Srbije evropskim integracijama i unapređenju regionalne saradnje, što su ključni koraci ka ostvarivanju stabilnosti i prosperiteta u regionu.