Đurić poziva građane Srbije da izbegavaju ratom pogođena područja Bliskog istoka

Đurić poziva građane Srbije da izbegavaju ratom pogođena područja Bliskog istoka

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da njegovo Ministarstvo pažljivo prati bezbednosnu situaciju na Bliskom istoku i pozvao sve srpske državljane u toj regiji da se obrate ambasadama Srbije koje rade neprekidno.

„Pozvali smo građane da izbegavaju putovanja u ratom zahvaćena područja i, ukoliko je moguće, da napuste Liban i druga pogođena mesta“, rekao je Đurić za Tanjug. On je ocenio da je situacija na Bliskom istoku veoma ozbiljna i može imati ozbiljne globalne bezbednosne posledice.

Šef srpske diplomatije komentarisao je i američke predsedničke izbore, rekavši da povlačenje aktuelnog predsednika SAD, Džozefa Bajdena, iz izborne trke nije iznenađenje. Đurić je dodao da američki izbori često donose politička iznenađenja i obrte, te je naglasio da Srbija ne meša u unutrašnje političke odluke SAD, već sarađuje sa izabranim liderima.

Kada je reč o njegovom nasledniku, Đurić je rekao da još nisu donesene formalne odluke, ali da će se u bliskoj budućnosti konsultovati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o kadrovskim pitanjima. „U prvih sto dana bavili smo se drugim temama. Srbija je dobro predstavljena u SAD, a ambasador Vladimir Marić i dalje obavlja dobar posao“, dodao je ministar.