Đurić osudio učešće Aljbina Kurtija na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u SAD

Đurić osudio učešće Aljbina Kurtija na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u SAD

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, izrazio je zabrinutost povodom učešća premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji (DNK) 2024. u SAD. Đurić je u pismu predsednici Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), Tamari Kofman Vits, naglasio da je problematično što neko ko je poznat po kršenju ljudskih prava i demokratskih vrednosti dobija platformu za promociju svoje politike.

Đurić je istakao da Kurti često sprovodi prakse koje podrivaju interese SAD na Zapadnom Balkanu i destabilizuju region, uključujući odbijanje dijaloga između Beograda i Prištine. On je upozorio da poziv Kurtiju da učestvuje na panelu „DNK Konvencija i uloga političkih partija“ može dodatno destabilizovati Balkan širenjem dezinformacija protiv Srbije.

Ministar je naglasio važnost uzdržavanja od podrške onima koji ometaju mir i stabilnost u regionu, te izrazio spremnost Srbije za saradnju na očuvanju evropskih i demokratskih vrednosti. Kurti bi trebalo da učestvuje na panel diskusiji u okviru DNK u Čikagu, gde će biti ozvaničena nominacija Kamale Haris za predsedničku kandidatkinju demokrata na izborima u novembru.