UNS: Brnabić najavila usvajanje dva medijska zakona do kraja oktobra

UNS: Brnabić najavila usvajanje dva medijska zakona do kraja oktobra

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, na sastanku s predstavnicima domaćih medijskih udruženja, OEBS-a i EU najavila da dva medijska zakona treba da budu usvojeni „po hitnom postupku“ do kraja oktobra, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U saopštenju piše da je Brnabić rekla da će predlozi oba medijska zakona – Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima biti usvojeni u četvrtak, na redovnoj sednici Vlade Srbije.

UNS je preneo da je premijerka to kazala na sastanku sa ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja, šefom Misije OEBS-a Janom Bratuom i šefom za medije Delegacije EU Manuelom Munteanuom.

Brnabić je istakla da će „Savet za štampu postati zakonom prepoznato jedino samoregulatorno telo“ i da će, kako je kazala, „komisije za projektno sufinansiranje na svim nivoima morati da uzimaju u obzir njegove odluke pri ocenjivanju medijskih projekata“.

„Zakonom o javnom informisanju i medijima biće onemogućeno da lokalne samouprave osnivaju medije u javnoj svojini, a Zakonom o elektronskim medijima država će biti isključena iz predlaganja članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije“, kazala je ona.

U saopštenju piše da je Bratu istakao da je veoma pozitivno što su vlada i ministarstvo informisanja Srbije došli „do kreativnih rešenja i kompromisa“ u dijalogu sa novinarskim i medijskim udruženjima.

Ukazao je i da je  važno što zakon propisuje stvaranje objedinjenog informacionog sistema sa podacima o medijskim konkursima.

UNS je preneo da su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja takođe izrazili zadovoljstvo kompromisom postignutim na osnovu javne rasprave o medijskim zakonima.