Uništeni natpisi „Subotica“ na mađarkom jeziku, policija traga za vandalima

Uništeni natpisi „Subotica“ na mađarkom jeziku, policija traga za vandalima

Natpisi „Subotica“ na mađarskom jeziku (Szabadka) uništeni su na Paliću i kod Bikovačke petlje, javlja izveštač RTS-a. Vandalizam osudili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor.

Pre dva meseca završen je postupak postavljanja velikih natpisa „Subotica“ – „Szabatka“ na tri prilaza gradu, odnosno izlaza iz grada, a sada su na dva mesta, na Paliću i Bikovačkoj petlji, polomljeni natpisi na mađarskom jeziku sa folijom, odnosno zastavom Mađarske.

Policija navodi da intenzivno traga za počiniocima.

Tim povodom o glasio se predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je na Fejsbuku napisao da će učini ti sve da ti natpisi „ponovo sijaju svojim sjajem i da počinioci dibiju zaslužen e kazn e“ .

„Vandalizmu se mora stati na put, bez obzira na to od koga dolazi“, napisao je Ištvan Pastor .

P redsednik Skupštine grada Subotice B a lint Pastor je takođe napisao da će vrlo brzo ponovo stajati ovi natpisi.

“ I koliko god puta treba, napravićemo ih ponovo. Zahtevamo strogo kažnjavanje počinilaca“, napisao je Balint Pastor .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom boravka u Subotici da su table sa mađarskom zastavom njegova ideja i da njemu uopšte ne smeta mađarski jezik kao ni bilo koji drugi jezik.

„Bogatstvo Subotice jeste upravo ta raznovrsnost, a to nije problem“, rekao je Vučić .

O vo nije prv i incident , u julu ove godine su table koje su bile na Bikovačkoj petlji, ali ispisane na ćirilici, takođe oštećene.