Unija sindikata: Informacije o upisu srednjoškolaca da budu dostupne i besplatne

Unija sindikata: Informacije o upisu srednjoškolaca da budu dostupne i besplatne

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je da sve informacije za upis učenika u prvi razred srednje škole budu dostupne i potpuno besplatne.

Taj sindikat je reagovao pošto je Ministarstvo prosvete objavilo saopštenje , te zapitalo zar te informacije ne bi trebalo da budu javne i dostupne svima.

Podsetili su da Ministarstvo prosvete ističe tekovinu besplatnog školovanja pod jednakim uslovima za sve, te ukazali da je u stvarnosti drugačije.

„Da nije ni besplatno, ni jednako, iskusili su već svi roditelji učenika, a ono što je iznenađujuće je da jedna državna institucija, postane zvanični promoter štampanog izdanja konkursa“, naveo je taj sindikat.

Iz Sindikata su napomenuli da završni ispit ove godine polaže 74.982 osnovaca i da je cena „Konkursa“ 350 dinara, a „Informatora“ 300 dinara.

Izračunali su da bi se 48.738.300 dinara moglo inkasirati za informacije, koje je Ministarstvo prosvete, kako su kazali, u obavezi da daje besplatno.

„Nadamo se da će roditelji moći da decu prijave putem portala, jer smo sada u eri sveopšte digitalizacije. Ta opcija je u poslednjem saopštenju Ministarstva prosvete namerno ili slučajno izostavljena“, navodi se u saopštenju.