UNICEF: Skoro dve trećine ukrajinske dece je raseljeno

UNICEF: Skoro dve trećine ukrajinske dece je raseljeno

Skoro dve trećine ukrajinske dece je raseljeno – bilo da su raseljeni unutar zemlje ili oni koji su izbegli preko granica kao izbeglice.

„Brojke su zapanjujuće i treba ih ponavljati. Skoro dve trećine ukrajinske dece je raseljeno – bilo da su raseljeni unutar zemlje ili oni koji su izbegli preko granica kao izbeglice. Deca primorana da napuste domove, prijatelje, igračke i dragocene stvari, članove porodice i suočavaju se sa neizvesnošću u pogledu budućnosti. Ova nestabilnost oduzima deci njihovu budućnost – traume i strah mogu imati dugotrajne uticaje na fizičko i mentalno zdravlje dece“, rekao je Afšan Kan, regionalni direktor UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, na brifingu u utorak, javio je dopisnik Ukrinforma iz Nju Jork.

Kako se navodi, prema poslednjim podacima OHCHR-a, ubijeno je 277 dece, a povređeno je još 456 dece, uglavnom zbog upotrebe eksploziva u naseljenim, urbanim sredinama. Prema Hanu, eksplozivno oružje ubija i sakaćuje decu i sprečava ih da se vrate normalnom životu u svojim domovima.

Ona je takođe napomenula da je zabeleženo najmanje 256 napada na zdravstvene ustanove i da je oštećeno ili uništeno na hiljade škola.

Najmanje 1,4 miliona na istoku nema pristup tekućoj vodi, dodao je regionalni direktor UNICEF-a.

Do danas, UNICEF je došao do preko 2 miliona ljudi sa zdravstvenim zalihama i pristupom bezbednoj vodi za piće. Kao što je navedeno, popravka škola je prioritet za UNICEF i vladu kako bi se deca mogla vratiti bezbednom kombinovanom učenju u septembru.

Kan je rekla da je provela prošlu nedelju u Ukrajini, „sastajajući se sa decom i porodicama pogođenim ratom, gledajući kritički humanitarni odgovor UNICEF-a i sastajavši se sa vlastima, kolegama iz UN i partnerskim organizacijama“.