Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji ostaju na Listi svetske baštine u opasnosti

Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji ostaju na Listi svetske baštine u opasnosti

Na 46. zasedanju u Nju Delhiju, Uneskov Komitet za svetsku baštinu odlučio je da srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji ostanu na Listi svetske baštine u opasnosti. Ova odluka doneta je zbog brojnih pretnji koje uključuju političku nestabilnost u regionu.

U saopštenju Komiteta navedeno je da će razmatranje stanja očuvanosti ovih spomenika biti odloženo za naredno zasedanje. Državi ugovornici je naloženo da, u saradnji sa Unmikom i Centrom za svetsku baštinu, dostavi ažurirani izveštaj o stanju očuvanosti do 1. februara 2025. godine. Ovaj izveštaj biće razmotren na 47. sednici Komiteta za svetsku baštinu.

Spomenici koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine, na inicijativu Srbije, obuhvataju manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviške. Ovi kulturni spomenici predstavljaju značajnu kulturnu i istorijsku baštinu, a njihov status na listi u opasnosti odražava i potrebu za dodatnom zaštitom i očuvanjem u svetlu tekućih izazova.