UN primile preko 150 prijava o silovanju u Ukrajini

UN primile preko 150 prijava o silovanju u Ukrajini

Od 24. februara, UN su primile više od 150 izveštaja o slučajevima seksualnog nasilja koje je počinila ruska vojska u Ukrajini, a ovo je samo „ekstremni vrh ledenog brega“, izjavila je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za seksualno nasilje u sukobu Pramila Paten u video obraćanju učesnicima Drugog samita prvih dama i gospode, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Od februara, Ujedinjene nacije su primile preko 150 prijavljenih navoda o seksualnom nasilju, počinjenom nad ženama, devojčicama, muškarcima i dečacima. To uključuje mučna lična svedočenja o silovanju pod pretnjom oružjem i silovanju pred članovima porodice, kao posledica kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane ruskih snaga“, rekao je Paten.

Ona je istakla da je seksualno nasilje zločin koji se „hronično ne prijavljuje“ i da „ovi podaci predstavljaju samo krajnji vrh ledenog brega“.

Prema rečima specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN, reč je o jednom od najrazornijih oblika nasilja, koje se tokom vojnih sukoba vrši uglavnom nad ženama i devojčicama, ali i muškarcima i dečacima.

„Ima trajne, štetne efekte na žrtve, njihove porodice, zajednice i društva. Razbija živote i sredstva za život, sa posledicama koje odjekuju kroz generacije“, naveo je Paten.

Zvaničnik je primetio da se vrlo često potrebe žena i devojaka u situacijama vojnog sukoba stavljaju po strani i „tretiraju se kao naknadna misao“.

„Ne možemo dozvoliti da se ova istorija ćutanja i neaktivnosti ponovi u kontekstu Ukrajine. Fizičko i psihičko zdravlje preživjelih, njihovih porodica i zajednica visi o koncu. Njena obnova će zahtijevati trajnu političku odlučnost i resurse za osnaživanje preživjelih i pomozite im da zamene užas isceljenjem i nadom“, zaključio je Paten.