Direktor pokreta Kreni-Promeni upozorava: Stvari koje se ne reše u institucijama, rešavaće se na ulicama

Direktor pokreta Kreni-Promeni upozorava: Stvari koje se ne reše u institucijama, rešavaće se na ulicama

Direktor kampanje pokreta Kreni-Promeni, Savo Manojlović, izneo je danas snažnu poruku vlasti u Srbiji povodom planova iskopavanja litijuma i saradnje sa kompanijom Rio Tinto na projektu Jadar. Manojlović je uporedio potencijalne koristi od iskopavanja litijuma za narod u Srbiji sa onima koje narod Konga ima od dijamanata, naglašavajući potrebu za transparentnim i odgovornim institucionalnim procesima.

U intervjuu za Insajder, Manojlović je istakao da ukoliko vlast ne odustane od sporne saradnje sa Rio Tintom, građani će se mobilisati i izraziti svoje nezadovoljstvo na ulicama. Naglasio je da to nije pretnja već društvena realnost, te da odgovornost za eventualne incidente snose oni koji ne sprovode zakon i koji kontrolišu sistem.

Manojlović je takođe najavio mogućnost protesta koji bi uključivao zaustavljanje saobraćaja na prugama kao oblik građanskog nezadovoljstva, ukoliko se ne nađe rešenje kroz institucionalnu borbu.

Ovaj stav pokreta Kreni-Promeni odražava rastuće tenzije u vezi sa eksploatacijom litijuma i ostalih resursa u Srbiji, dok se javnost sve više angažuje u zahtevima za transparentnošću, zaštitom životne sredine i pravednom raspodelom koristi od prirodnih resursa.