Ukrajinski dron napao ruski „atomski grad“

Ukrajinski dron napao ruski „atomski grad“

Dve bespilotne letelice gađale su ruski grad Kurčatov, industrijsko čvorište u blizini Kurske nuklearne elektrane, rekao je u petak ujutro guverner Kurske oblasti.

„Ujutro su Kurčatova napala dva ukrajinska drona. Oštećena je upravna i stambena zgrada“, napisao je Roman Starojt na Telegramu.

Iako nije bilo neposrednih izveštaja o šteti na kritičnoj infrastrukturi, on je dodao da hitne službe rade na licu mesta „procenjujući obim štete“.

Grad Kurčatov se nalazi u Kurskoj oblasti, koja deli granicu sa Ukrajinom. Osnovan je kasnih 1960-ih i dobio je ime po fizičaru Sergeju Kurčatovu, poznatom kao ocu sovjetske atomske bombe. Nuklearna elektrana Kursk nalazi se oko 4 kilometra od Kurčatova.

U julu, dron se srušio i eksplodirao u Kurčatovu, nanevši manju štetu na fasadi stambenog bloka i razbio nekoliko prozora. Incident nije rezultirao žrtvama ili oštećenjem kritične infrastrukture.

Ruski pogranični regioni Kursk, Brjansk i Belgorod, kao i Krim i Moskva, često su bili na meti bespilotnih letelica otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. Ruski zvaničnici su takođe optužili Kijev da planira akcije sabotaže usmerene na glavne infrastrukturne lokacije u zemlji, uključujući nuklearne elektrane.