Generalštab: Ukrajinska vojska odbija napade u dva pravca

Generalštab: Ukrajinska vojska odbija napade u dva pravca

Ukrajinski branioci uspešno su odbili napad Rusije u blizini Prudjanki, ruske snage izvele su vazdušni udar u blizini naselja kao što su Mospanove i Hrakove. Ruske trupe su pokušale da izvedu jurišne operacije u blizini Mazanivke u pravcu Slavjanska, ali nisu uspele.

Relevantnu izjavu dao je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku od 06.00 časova 3. jula 2022. godine, javlja dopisnik Ukrinforma.

Na Volinskom i Poliskom pravcu nema znakova stvaranja neprijateljskih ofanzivnih grupa. Prema dostupnim informacijama, u Brestskoj oblasti je počela rotacija jedinica Oružanih snaga Belorusije. Sistem PVO upotpunjuje se jedinicama Istočnog vojnog okruga ruske vojske.

U pravcu Siverskog, ruske trupe nastavljaju da čuvaju ukrajinsko-rusku granicu u pojačanom režimu. Rusi su sa teritorije Rusije otvorili vatru na ukrajinske odbrambene snage i civilnu infrastrukturu u blizini Bačivska i Vovkivka u Sumskoj oblasti.

U pravcu Harkova ruske trupe brane ranije zauzete granice. Ruske trupe su izvršile artiljerijske udare na naselja kao što su Ruska Lozova, Peremoha, Verkhnii Saltiv, Zamulivka, Volobuivka, Milova, Protopopivka, Pitomnik, Prudianka i Norcivka.

Ukrajinski branioci uspešno su odbili ruski juriš kod Pruđanke. U međuvremenu, ruske trupe su izvele vazdušni udar kod Mospanova i Hrakova.

Na pravcu Slavjanska ruske trupe drže odbranu. Koristili su tenkove, minobacače, topove i raketnu artiljeriju za otvaranje vatre u blizini naselja kao što su Dibrovne, Mazanivka, Krasnopilja, Suha Kamianka, Virnopilja i Majaki. Više puta su pokušali da izvedu jurišne operacije kod Mazanivke, ali su ukrajinski branioci odbili napad i primorali ih da se povuku. Ruske trupe koriste sisteme za elektronsko ratovanje.

U pravcu Donjecka, ruske snage usmeravaju napore da se učvrste kod Lisičanska i Verhnjokamjanke. Izveli su ofanzivne operacije kod Bilohorivka, ali nisu uspeli i povukli su se.

U pravcu Bahmuta ruske trupe su otvorile vatru kod Novoluhanske i Travneva, izvršile vazdušni udar kod Pokrovske. Ruski vojnici pokušavaju da izvedu ofanzivne operacije kod Spirna. Borbe su u toku.

U pravcu Avdijevke, Kurahovo, Novopavlivka i Zaporožje, rusi su otvorili vatru na ukrajinske položaje u blizini naselja kao što su Piski, Nevelske, Novomihajlivka, Novodanilivka, Poltavka, Bilohirija, Olhivske i Kamjanske. Oni izvode jurišne operacije kako bi poboljšali svoj taktički položaj kod Spartaka.

U pravcu Južnog Buga, ruske trupe fokusiraju napore da spreče ukrajinske snage da napreduju u potencijalnim ofanzivnim pravcima. Ruske trupe su izvršile vazdušni udar kod Ivanivka.

Na mikolajevskom pravcu ruske snage sistemski izvode raketne udare.

U severozapadnom delu Crnog mora, ruska pomorska grupa nastavlja da blokira pomorske puteve Ukrajine i vrši izviđanje. Dva ruska raketna broda koji nose krstareće rakete morskog baziranja „Kalibr“ spremna su za napad iz Crnog mora.

U međuvremenu, ukrajinska avijacija je radila u svim pravcima na frontu, odnosno u Nikolajevskoj oblasti, Zaporoškoj oblasti, Harkovskoj oblasti, Donjeckoj oblasti i Luganskoj oblasti. Ukrajinske vazduhoplovne snage su izvršile oko 15 grupnih letova, uništivši oko 20 jedinica ruske vojne opreme i dva skladišta municije na terenu. Ukrajinske snage nastavljaju da uspešno izvršavaju raketne i artiljerijske vatrene misije. Ukupni gubici neprijatelja tek treba da se ažuriraju.