Ukrajinci šokirani „ludom“ scenom u Černobilju nakon što je rusko povlačenje otkrilo radioaktivnu kontaminaciju

Ukrajinci šokirani „ludom“ scenom u Černobilju nakon što je rusko povlačenje otkrilo radioaktivnu kontaminaciju

Iznenadni zvučni signal merača radijacije koji probija uho ispunjava prostoriju dok ukrajinski vojnik ulazi. Ovde su ruski vojnici živeli u nuklearnoj elektrani u Černobilju, a nivoi radijacije su sada viši od normalnog.

U prostoriji nema vidljivog prisustva izvora radioaktivnog materijala, ali ukrajinski zvaničnici kažu da dolazi od malih čestica i prašine koje su vojnici uneli u zgradu.

„Otišli ​​su u Crvenu šumu i doneli radioaktivni materijal sa sobom na cipelama“, objašnjava vojnik Ihor Ugolkov. „Druga mesta su u redu, ali radijacija se povećala ovde, jer su ovde živeli.“

CNN je dobio ekskluzivni pristup elektrani po prvi put otkako je ponovo pod ukrajinskom kontrolom.

Zvaničnici u elektrani objašnjavaju da su nivoi u prostoriji koju koriste ruski vojnici samo malo iznad onoga što Svetska nuklearna asocijacija opisuje kao prirodno zračenje. Jednokratni kontakt ne bi bio opasan, ali kontinuirano izlaganje bi predstavljalo opasnost po zdravlje.

„Išli su svuda, a uzeli su i radioaktivnu prašinu na sebe [kada su otišli]“, dodaje Ugolkov.

To je primer onoga što ukrajinski zvaničnici kažu da je opušteno i nemarno ponašanje ruskih vojnika dok su oni kontrolisali mesto nuklearne katastrofe 1986. godine. Područje oko Černobila, odnosno Crvena šuma, i dalje je nuklearno najzagađenije područje na planeti, sa većinom radioaktivnih čestica prisutnih na tlu.