Ukrajina želi da se Rusija isključi iz nuklearnog nadzora

Ukrajina želi da se Rusija isključi iz nuklearnog nadzora

Kijev je optužio Moskvu za „terorizam“ nakon što su ruske trupe zauzele nekoliko ukrajinskih atomskih elektrana.

Ukrajina radi sa svojim zapadnim pristalicama na tome da protera Rusiju iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ili da barem ukloni svoje predstavnike sa ključnih pozicija u nadzornom organu, rekao je kijevski zvaničnik novinarima u nedelju.

Prema američkom državnom Radiju Slobodna Evropa/Radio Sloboda, Elena Zerkal – savetnica ukrajinskog ministra energetike – otkrila je da su takvi napori u toku. Ukrajinska vlada je tvrdila da se navodna ruska „politika nuklearnog terorizma“ smatra „neospornom osnovom“ za izbacivanje zemlje iz međunarodnog atomskog nadzora.

Ona je navodno navela ruske trupe koje su preuzele nekoliko ukrajinskih nuklearnih elektrana kao primer ovakvog ponašanja.

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad ugašenom nuklearnom elektranom u Černobilju prvog dana moskovske vojne ofanzive, u poslednjem trenutku. Ubrzo nakon toga, ruska vojska je izdala saopštenje u kojem se navodi da osoblje fabrike nastavlja sa radom i da ne postoji opasnost od nuklearnog udesa.

Ukrajinske vlasti su, međutim, tvrdile da ruske trupe teraju osoblje da radi duge smene bez rotacije – situaciju koju je generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi nazvao potencijalno opasnom. U saopštenju objavljenom prošlog utorka, Grosi je upozorio da zaposleni u černobilskoj elektrani rade „pod ogromnim stresom bez neophodnog odmora“.

Povrh toga, 9. marta u objektu je prekinuto snabdevanje električnom energijom, a osoblje je moralo da uključi rezervne dizel generatore kako bi osiguralo normalno funkcionisanje sistema za hlađenje. Pet dana kasnije, obnovljen je jedan od dalekovoda koji snabdevaju elektranu električnom energijom. Prema ruskoj vojsci, prekid je uzrokovan ukrajinskim granatiranjem obližnje električne podstanice.

Kijev je takođe optužio ruske trupe da su zapalile šumu oko nuklearne elektrane u Černobilju, ispuštajući radioaktivne čestice u vazduh.

Ruske snage su 4. marta zauzele Zaporožsku nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine. Prema izveštajima medija, jedna od zgrada u kompleksu se zapalila usled tuče, a Kijev i Moskva okrivljuju jedni druge za incident.

Osim elektrana koje su sada pod ruskom kontrolom, širom Ukrajine rade još tri nuklearne elektrane.