Ukrajina se nada da će dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU na samitu u junu

Ukrajina se nada da će dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU na samitu u junu

Ukrajina se nada da će dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU na samitu lidera Evropske unije u junu ove godine.

„Nadamo se da će [Ukrajina] dobiti status kandidata za članstvo na samitu lidera Evropske unije u junu ove godine, a ovaj proces će nam otvoriti nove političke horizonte, pre svega finansijske horizonte“, rekao je zamenik premijera. Evropske i evroatlantske integracije Ukrajine Olha Stefanišina rekla je tokom opštenacionalnog teletona, prenosi Ukrinform.

Kako je objasnio zvaničnik, Ukrajina je trenutno u tehničkoj fazi, kada Evropska komisija mora da utvrdi da li ispunjava kriterijume iz Kopenhagena. Vlada Ukrajine je uradila najveći deo ovog posla, napomenula je ona.

„Ispunili smo skoro 70 odsto obaveza iz Sporazuma o pridruživanju. Već smo postali deo energetskog tržišta Evropske unije. Već imamo bezvizni režim sa Evropskom unijom, već imamo 70 odsto zajedničkih uslova funkcionisanja sa Evropsku uniju. Drugim rečima, sama Evropska komisija potvrđuje da smo već uradili većinu posla kroz koji su zemlje godinama prolazile na svom putu ka članstvu“, naglasio je zvaničnik.

Stefanišina je dodala da je status kandidata omogućio akumulaciju ogromnih sredstava u vidu višemilionske pomoći: „U mirnodopskim uslovima to je razvoj zemlje, njeno usklađivanje sa evropskim standardima, u našem slučaju – obnova zemlje.

Kako je saopšteno, zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva izjavio je da je počeo tehnički proces razmatranja ukrajinske aplikacije za članstvo u EU, a EU će uskoro poslati upitnik Ukrajini koji se odnosi na skoro sve oblasti.

U Francuskoj je 10. marta održan samit EU na kojem se razgovaralo o jačanju evropske odbrane i smanjenju zavisnosti od ruskog gasa, nafte i uglja. Lideri EU bili su jednoglasni u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije i priznali su evropske aspiracije Kijeva.